U sklopu investicionog programa za unapređenje biznis procesa i stalnog uvođenja inovacija u poslovanju.

Naftna industrija Srbije je uložila više od 30 miliona evra u projekat izgradnje Aminskog postrojenja za prečišćavanje prirodnog gasa, koje je počelo sa radom u okviru pogona za pripremu i transport nafte i gasa u Elemiru.

Prema rečima Gligorija Tešanovića, inženjera u tom pogonu, rad novog, savremenog postrojenja omogućava povećanje kvaliteta domaćeg prirodnog gasa putem izdvajanja ugljen-dioksida i drugih gasnih primesa. Istovremeno, instalirana oprema doprinosi povećanju obima proizvodnje gasa. Osim pozitivnog biznis efekta, taj projekat ima i značajnu ekološku komponentu jer je u ekološkom smislu tehnologija koja se koristi u aminskom prostrojenju jedna od najbezbednijih. Naime, način prerade i tom postrojenju je takav da u potpunosti sprečava dospevanje ugljen-dioksida u atmosferu i samim tim doprinosi smanjenju efekta „staklene bašte“. Tehnologija HiPACT, koja se primenjuje u novom aminskom postrojenju, jedna je od najefikasnijih među postojećim metodama u procesu prerade gasa. NJeno korišćenje doprinosi povećanju efikasnosti poslovanja kompanije budući da omogućava uštedu toplotne i električne energije kao i potrošnih materijala i do 25 odsto u poređenju sa tehnologijama koje su se ranije primenjivale.

Postrojenje u Elemiru je prvo HiPACT u Evropi, pa se NIS na taj način potvrdio kao pionir u primeni najsavremenijih tehnologija ne samo u Srbiji već i van njenih granica. Realizacijom tog projekta NIS postiže dvostruki efekat. Najpre, tu je značajno poboljšanje kvaliteta domaćeg prirodnog gasa i povećanje obima njegove proizvodnje. Sa druge strane, ekološke karakteristike proizvodnog procesa u aminskom postrojenju pokazuju da NIS posvećuje značajnu brigu i zaštiti životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari