Velimir Ilić, ministar građevinarstva i urbanizma izjavio je juče u Skupštini Srbije da se izmenama Zakona o planiranju i izgradnji predlaže odlaganje primene konverzije prava korišćenja zemljišta u pravo svojine do donošenja novog zakona. Konverzija je, prema njegovim rečima, bila leglo korupcije koja je zaustavila građevinske projekte i nju su mogli da urade samo oni koji su imali gotova sredstva, jer nisu mogli da ih dobiju od banaka na osnovu konverzije.


Obrazlažući u Skupštini Srbije predložene izmene zakona o planiranju i izgradnji i o podsticanju građevinske industrije Srbije u uslovima ekonomske krize, Ilić je rekao da je u Beogradu za četiri godine urađena samo jedna konverzija. Prema, njegovim rečima, Srbija je na rang listi „treća otpozadi za izdavanje građevinskih dozvola, što je poražavajuće“ i zato i predlaže da se konverzija konačno i ukine, jer sa njom „ne može da se radi“, a postoje i drugi načini da se oporezuje zemljište. Ilić je ukazao da sada više od dve milijarde evra projekata čeka na realizaciju, ali da trenutno bez konverzije nema građevinske dozvole, iako konverzija nije poznata nijednoj banci i nijedan strani investitor neće da je podrži.

„Da bi otkočili projekte koji su u fazi pripreme dobijanja dozvole za izgradnju, moramo odložiti konverziju do donošenja zakona o planiranju i izgradnji najkasnije za šest meseci. To je sistemski zakon koji mora pažljivo da se uradi“, ponovio je Ilić i dodao da je pre donošenja Zakona o planiranju i izgradnji bilo 180.000 građevinskih radnika, a danas ih je 78.000. Naveo je i da se građevinarima duguje više od dve milijarde dinara, što mora da se izmiri do kraja godine, precizirajući da su neki projekti urađeni do pola, neki 70 odsto.

Ukidanje konverzije, kako to predlažu izmene Zakona o planiranju i izgradnji, izazvalo je polemiku i međusobne optužbe poslanika opozicije i ministra građevinarstva i urbanizma Velimira Ilića ko je stvorio tajkune u Srbiji i da li se tim izmenama zakona omogućava petorici tajkuna da dobiju zemljište.

„Tajkuni nisu stvoreni ne znam gde, već ovde. Sedeli su uz rame vašeg predsednika godinama, napravili vladu i to je vaš problem. Imali ste neke obaveze prema njima pa ste se posvađali, a nas to ne interesuje“, rekao je Ilić odgovarajući poslaniku DS Janku Radakoviću, koji je rekao da je zakon „napravljen da bi se omogućilo tajkunima da ne plate konverziju“.

„Nemam ništa protiv ljudi koji su kupili preduzeća, ali treba da plate. Da li je ovo dug prema Milanu Beku, ja mislim da jeste“, rekao je Radaković koji je to povezao sa činjenicom da Srpska napredna stranka ukida zakon o konverziji.

„Istina je da branite konverziju da biste dozvolili petorici tajkuna da doviju zemljište“, rekao je poslanik DS, a ministar Ilić je uzvratio da su tajkuni bili „pacijenti prethodne vlasti godinama“, a da je on vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića „više puta napadao“.

„Srbija ne može da čeka da se suđenje Miškoviću završi. To je će dugo da traje, pukla tikva, a mi moramo da radimo. Oni su vaši pacijenti godinama, ja sam Miškovića sto puta upozoravao da prikoči, da ne može sve da uzme, a hteli ste sve da mu date i avio industriju i Jat, ali to je vaša stvar. Mi hoćemo da se ovde radi i gradi, nismo deo tog sveta“, poručio je Ilić poslanicima opozicije i dodao:

Tokom objedinjene rasprave o predloženom setu izmena zakona iz oblasti građevinarstva, poslanici su se „dotakli“ i kloniranja, pa je tako poslanik liberala Bojan Đurić, u šali, „upozorio“ kolegu naprednjaka Zorana Babića da je „kloniranje ljudskih bića u Srbiji zabranjeno“, a Radaković, poslanik DS upozorio je Babića da je „loša kopija gospodina Aleksandra Vučića“.

Zahvaljujući na poređenju sa svojim liderom stranke, Babić je rekao: „To je u Srbiji čast, čast je biti kopija čoveka koji je personifikacija borbe protiv kriminala i korupcije“.

Ko sve sarađuje

Poslanici su razmenili i optužbe na temu saradnje sa tajkunima. Tako je poslanik Radaković naveo da je „Tomislav Nikolić odmah pošto je izabran za predsednika Srbije prvo otišao u Klub privrednika da se zahvali tajkunima“. Uzvratio je Arsić da mu nije najjasnije da li se to što je „govorio poslanik DS odnosilo na Nikolića ili na predsednika DS i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, koji je 800 puta bogatiji danas nego u trenutku kada je postao gradonačelnik“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari