EIB nastavlja finansiranje zelene i digitalne transformacije 1Foto: Shutterstock

Na samitu EU-Zapadni Balkan, održanom u Brdu kod Kranja predsednik Evropske investicione banke (EIB) Verner Hojer izjavio je da EU podržava evropsku integraciju u regionu, održiv oporavak od pandemije kovida-19 i digitalizaciju regionalnog tržišta.

Ti ciljevi su deo Ekonomsko-investicionog plana (EIP) Evropske unije za Zapadni Balkan, koji pruža okvir za investicioni paket vredan gotovo 30 milijardi evra, za podsticanje održivijeg, zelenog, digitalnog rasta.

„Podrška Evropske investicione banke biće ojačana većim lokalnim prisustvom i pristupom koji je prilagođen ovom evropskom regionu. Plan ponovo potvrđuje ulogu EU kao glavnog partnera. On omogućava da region usvoji norme i standarde EU pre svog pristupanja EU. To će ubrzati društveno-ekonomsku integraciju zemalja u okviru regiona, kao i njihovu integraciju sa EU. On će, pomoću strogih zahteva za nabavke, obezbediti kvalitetne investicije i transparentnost”, ocenio je predsednik EIB Verner Hojer.

Nedavni ovog pristupa je i prvi Železnički samit Zapadnog Balkana, održan u Beogradu, koji su organizovali EIB, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska komisija i Transportna zajednica. Počeli su i građevinski radovi na železničkom Koridoru X u Nišu, ključnom projektu održivog saobraćaja na Zapadnom Balkanu.

„Uspešno smo realizovali svoju obavezu da, u okviru Tima Evropa, doprinesemo hitnom odgovoru na kovid-19 sa 1,7 milijardi evra, uključujući, pored mnogih drugih projekata, garantne šeme za zapošljavanje mladih, digitalizaciju škola i podršku MSP za povećanje njihovog društvenog uticaja, naročito u pogledu rodne i međugeneracijske ravnopravnosti. Kao klimatska banka EU, potpuno smo posvećeni podržavanju investicija u čistiju energiju, prilagođavanje klimatskim promenama i zelenom tehnološkom razvoju”, zaključio je Hojer.

Od početka pandemije, EIB je, u okviru inicijative Tim Evropa, dodelila privatnom sektoru 715 miliona evra, kako bi pomogla očuvanju radnih mesta i preduzeća, ubrzala oporavak i transformaciju u zeleni i digitalni model. Tokom 2021. godine, banka EU je već ugovorila projekte u vrednosti od gotovo 600 miliona evra, za koje se očekuje da će pokrenuti investicije u iznosu od 1,2 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari