Ekološke organizacije traže od nemačke banke da prekine finansiranje proizvodnje bioenergije u Srbiji 1Foto: Pixabay/NoName_13

Više od 40 ekoloških organizacija sa Zapadnog Balkana i iz Evrope saopštilo je danas da su od nemačke banke za razvoj KfW, koja je u državnom vlasništvu, zatražile da prekine finansiranje proizvodnje energije iz drvne biomase u Srbiji kako bi se izbegla opasnost dalje degradacije šuma.

Tvrdi se da je KfW glavni finansijer kontroverznog Programa za obnovljivu energiju u Jugoistočnoj Evropi, vrednog 32 miliona evra, koji je počeo 2017. godine.

Program je doveo do izgradnje četiri elektrane u Srbiji. U maju je KfW odobrila dva nova programa kredita vredna skoro deset miliona evra, za izgradnju još šest elektrana na drvnu biomasu, navedeno je u saopštenju.

Drvna bionergenija u Srbiji finansira se sredstvima nemačke vlade namenjenim za smanjenje efekta staklene bašte, ali planirane investicije ugrožavaju šume u Srbiji, utiču na njihov ekosistem i pogoršavaju nivo zagađenja vazduha, navele su ekološke organizacije.

Konstatovano je da je u Srbiji raširena ilegalna seča šuma i da nema zakonskog i administrativnog okvira za zaštitu šuma.

Ekološke organizacije navode i da je 2021. godine 500 naučnika otvorenim pismom upozorilo da će dodatna seča šuma zbog bioenergije uvećati zagrevanje, čak i kada drvo zameni ugalj, naftu i gas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari