generalštab 2024FOTO: Stanislav Milojković

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je danas pripadnike Vojske Srbije da spreče rušenje zgrade bivšeg Generalštaba uništene bombardovanjem SRJ 1999. godine, a zatim delimično srušene, poručio da će „čekati bagere i neće dozvoliti uništavanje Beograda“.

Povodom ugovora koji je juče potpisao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić sa američkom kompanijom „Affinity Global Development“ o „revitalizaciji“ kompleksa zgrada bivšeg Generalštaba, Jovanović je pitao pripadnike Vojske Srbije zašto ćute i dozvoljavaju da ih „postrojava dezerter“ – potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin i da im „naređenja izdaju kriminalci“ koji su planirali rušenje zgrade Generalštaba.

„Ili ćete ćutati, što znači da ste saučesnici u ovome, ili ćete se suprotstaviti kao pravi vojnici koji pripadaju srpskoj vojsci“ – rekao je Jovanović.

Na konferenciji za novinare je Jovanović rekao da Goran Vesić „i svi ti Arapi i Kinezi, svi koji su planirali ovde da rade to što rade, jer im se može, pošto im je Vučić (Aleksandar, predsednik Srbije) to dao“, treba da znaju „onog momenta kad se budu pojavili bageri kod Generalštaba, da ćemo ih čekati svuda u Srbiji“.

Naveo je da juče potpisan ugovor da se „sravni Generalštab, da se na njemu grade hoteli sa pet zvezdica i da se u okviru tog kompleksa napravi neki memorijalni centar“ i to „tamo gde je nastala srpska država, vojska Srbije, tamo gde su 1941. i 1999. godine stradali ljudi, da se gradi Memorijalni centar, u okviru kockarnica, džakuzija i sličnih sadržaja“.

Jovanović je pokazujući fotografije Vesića i predstavnika kompanije „Affinity Global Development“ Ašera Abešepa rekao da su se njih dvojica „dogovorila, potpisala, a ne zna se šta“ i tražio da to objave.

„Mi znamo šta ćemo da radimo: Ekološki ustanak će to da sprečava i fizički i pravno, a pitanje za građane Srbije je: Hoćemo li dozvoliti da nam ‘ovo’ (pokazao je fotografiju Vesića) ruši Generalštab, Sajam, da nam sravnjuje Beograd sa zemljom, da nam otima vodu, zemlju i vazduh?“, rekao je Jovanović.

Poslanica Ekološkog ustanka, advokatica Danijela Nestorović, podsetila je da su 9. marta vlasti najavile građanima Srbije Memorandum o razumevanju za zgradu Generalštaba, čiju su im sadržinu predočili, a da je to zapravo bio predugovor za zaključenje glavnog Ugovora čije postpisivanje je juče obelodanjeno na sajtu Vlade Srbije.

Ona je ocenila da je ugovor o „revitalizaciji“ Generalštaba uvod u „zloupotrebe koje će se tu dešavati“.

„Mi smo ukazivali svojevremeno u Skupštini na taj ‘legendarni’ Zakon o planiranju i izgradnji koji će omogućiti ovoj kompaniji da na tom zemljištu gde se nalazi Generalštab, nakon određenog perioda korišćenja preda zahtev za konverziju i postane trajni vlasnik imovine, koja je nekada pripadala građanima Srbije“ – rekla je Nestorović.

Ona je navela da je Vesić potpisivanjem takvog ugovora prekršio niz zakona, a pre svega Ustav Srbije.

„Bio je u obavezi da kao ministar predoči svim građanima Srbije sadržinu tog ugovora, koja su prava i obaveze Srbije, a koja su prava i obaveze te američke kompanije. Takođe, trebalo je da se saopšti i to da li će ta kompanija predati zahtev za konverziju zemljišta, odnosno da li će ona postati trajni vlasnik nečega što pripada građanima Srbije“ – rekla je ona.

Nestorović je najavila da će Ekološki ustanak sa svojim pravnim timom sastaviti krivične prijave i tužbe protiv Republike Srbije zbog grubog kršenja Ustava, Zakona o javnoj svojini, Zakona o planiranju i izgradnji, a uputiće dopis Direkciji za imovinu Srbije i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture poštio je zgrada Generalštaba zaštićena kao spomenik arhitekture.

Ukazala je da nikakva procedura nije početa da bi se ukinula zaštita Generalštaba kao kulturnog dobra, a kada bude počela ta procedura, ukoliko bude javna rasprava, poziva građane Srbije da se uključe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari