Ekonomija evrozone na silaznoj putanji, manje narudžbina, padaju cene 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Junski podaci o ekonomskoj aktivnosti u evrozoni, kao i najvećim ekonomijama EU ne daju mnogo razloga za optimizam.

Kompozitni PMI (indeks menadžera nabavke), kao jedan od indikatora buduće ekonomske aktivnosti, u evrozoni je u junu pao na 50,3 što je najniži nivo od januara znatno ispod 52,8 koliko je iznosio u maju. Tržište je očekivalo da će u junu ovaj indeks iznositi 52,5.

Ovo ukazuje na snažno usporavanje u privatnom sektoru.

Nove porudžbine smanjene su prvi put u poslednjih pet meseci, zapošljavanje je usporilo na najniži nivo u poslednja četiri meseca, dok su nagomilane porudžbine smanjene na najniži nivo u sedam meseci.

S druge strane, cene inputa porasle su najmanje od decembra 2020. godine, a prosečne prodajne cene roba i usluga porasle su najmanje od marta 2021. godine.

Optimizam poslovne zajednice u evrozoni pao je na najniži nivo ove godine usled zabrinutosti rasta tražnje i uticaja viđih kamatnih stopa.

Isti indeks u Francuskoj pao je na 47,3 sa 51,2 prošlog meseca i znatno je slabiji od očekivanih 51.

Istraživanje pokazuje najoštriji pad privatnog sektora od februara 2021. godine, čime je okonan period od četiri meseca rasta.

Pad su zabeležlili i industrijska proizvodnja i sektor usluga.

Uzrok junskog pada aktivnosti leži u padu tražnje, posebno inostrane. I u Francuskoj cenovni pritisak popušta i inflacija proizvođačkih i potrošačkih cena je usporila najviše u poslednje dve godine.

PMI u najvećoj evropskoj ekonomiji, Nemačkoj, pao je na 41 u junu sa 43,2 prethodnog meseca, dok su očekivanja bila da će čak porasti.
Ovo je jedanaesti uzastopni mesec kako prerađivačka industrija opada u Nemačkoj i nalazi se na najnižem nivou u poslednja tri meseca.

Narudžbine su pale po najvećoj stopi u osam meseci, dok stižu izveštaji o smanjenju zaliha u fabrikama.

S druge strane, zaposlenost je nastavila da rste, ali po najsporijoj stopi u poslednje dve i po godine.

Cene proizvođača smanjene su prvi put od septembra 2020. godine.
Među ispitanim menadžerima vlada pesimizam u pogledu ekonomske aktivnosti u četvrtom tromesečju usled manjih novih narudžbina i uopšte ekonomskog usporavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari