Ekonomija krize: razbijanje ekonomskih mitova 1

Zašto je Zapad razvijen, a mi ne, zašto su zemlje bez mora siromašnije, da li pozitivni efekti stranih investicija nadmašuju negativne, koje su to zablude slobodne trgovine – neka su od večitih pitanja kojima se u svojoj nedavno objavljenoj knjizi „Ekonomija krize: razbijanje ekonomskih mitova“ bavi ekonomista Goran Nikolić.

Knjigu je objavio Arhipelag, u saradnji sa Institutom za evropske studije, a autor najviše pažnje posvećuje aktuelnoj ekonomskoj krizi, ali i krizi ekonomskih mitova.

– Kroz celu monografiju koja je pred vama pokušavam da se ‘ obračunam’ sa društveno ukorenjenim ekonomskim mitovima ili zabludama. Cilj je da se javnost upozna sa pravim značenjima raznih ekonomskih pojava, njihovim realnim efektima, bez precenjivanja ili potcenjivanja istih – ističe Nikolić u uvodu Ekonomije krize.

Knjiga je podeljena u tri dela, poslednji je rezervisan za večita pitanja, dok se u prvom delu Nikolić bavi poluskrivenim ekonomskim fenomenima – da li smo pametniji, hoće li naša deca morati da rade do smrti ili koliki su troškovi nasilja. U drugom delu knjige autor govori o neumitnom usporavanju tehnološkog procesa, o tome da li će se siromašni približiti bogatima, da li je održiv privredni rast iz prethodnih 50 godina, da li će nove tehnologije ugroziti radnike.

Goran Nikolić je diplomirao 1998. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirao oktobra 2002. Od marta 2001. radio je u Institutu za spoljnu trgovinu, gde je stekao zvanje istraživača-saradnika. Nakon što je 2009. odbranio doktorsku disertaciju „Strukturno prilagođavanje robnog izvoza Srbije uvoznoj tražnji EU“ zaposlio se u Institutu za evropske studije u Beogradu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari