Ekonomista Milojko Arsić o EPS-u: Norvežani ne znaju šta ih čeka 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Pogoršanje odnosa sa EU bilo vrlo nepovoljno za privredu Srbije, zavisimo od EU jer izvozimo najveći deo proizvoda u te zemlje, najveći deo investicija dolazi iz tih zemalja, imamo donacije koje dolaze“, rekao je profesor Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Komentarišući susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa osnivačem kompanije Afiniti partners Džaredom Kušnerom, Arsić je rekao da je takva vrsta kontakta korisna za Srbiju ukoliko je moguće dobiti na taj način neku investiciju.

Arsić je rekao i da svetska ekonomija nije na ivici katastrofe, ali i da će doći do usporavanja privredne aktivnosti i recesije.

„Recesija će biti duboka i dugotrajna. Došlo je do akumuliranja tih nepovoljnih događanja, posle epidemije je došlo do rata u Ukrajini, ali imamo i neke druge nepovoljne događaje u svetu“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, inflacija će u Srbiji biti dugotrajna, u Evropi je već počelo značajno smanjenje inflacije, dok je u Americi situacija drugačija.

„U Americi imamo uglavnom pad od jula prošle godine, ona je ranije nego Evropa primenila oštre mere monetarne politike“, rekao je Arsić, gostujući na N1.

On je istakao kako će u Srbiji inflacija ostati na visokom nivou, kao i da nije isključeno da će i u januaru i februaru inflacija porasti zbog povećanja cena struje.

Povodom predloga o uvođenju poreza na ekstra dobit, Arsić je rekao da se o toj temi priča i u drugim zemljama ali da ga je mali broj zemalja uveo.

„Iako se diskutuje u mnogim zemljama o tome, to se odnosi na energetske kompanije. Kod nas se to odnosi uglavnom na NIS, pošto Srbijagas ostvaruje gubitke i prima državnu pomoć“, rekao je on.

Govoreći o Elektroprivredi Srbije Arsić je rekao da Norvežani koji su angažovani kao konsultanti za reformu tog preduzeća „ne znaju šta ih čeka“.

„Postojanje partijsko kriminalnih struktura koje izvlače novac iz EPS, sigurno ti Norvežani ne mogu to da spreče, da oni nekim „opasnim grupama ljudi“ kažu da neće više da sarađuju, rekao je on, napominjući da tu mora da se uključi država i policija, te da misli Norvežani ne znaju sasvim šta ih čeka, a da “možda za početak razmišljaju o proviziji koju će dobiti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari