Budući strani savetnici Vlade Srbije neće morati, kao domaći funkcioneri, da svoju imovinu i prihode prijavljuju Agenciji za borbu protiv korupcije, saznaje Danas.


Ekonomski ekspert i bivši generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros Kan, koji će savetovati Vladu i ministre finansija i privrede oko ekonomskih pitanja, zatim bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer, koji će takođe srpskoj vladi pružati konsultantske i savetodavne usluge, kao i pominjana nemačka ekspertkinja za borbu protiv korupcije i pranje novca Betina Nelen, koja će u kabinetu prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića provesti naredne dve godine – Agenciji za borbu protiv korupcije neće imati obavezu da prijave svoju imovinu i prihode, kako to za domaće stručnjake nalaže Zakon o Agenciji.

U ovom nezavisnom regulatornom telu na pitanje Danasa da li se na strane savetnike odnosi Zakon o Agenciji, rečeno je „da strani državljani, koji će biti angažovani kao savetnici u Vladi RS, nisu funkcioneri pa ne podležu neposredno obavezama iz Zakona, pa ni obavezi prijavljivanja imovine i prihoda“.

„Međutim, pod nadležnošću Agencije su javni funkcioneri koji ih angažuju i vrše nadzor nad njihovim radom“, navedeno je u odgovoru Agencije. Na pitanje na koji način će se znati kolika su primanja stranih savetnika i ko je nadležan da to saopšti javnosti, kao i pod kojim uslovima su angažovani, u Agenciji kažu da se za visinu njihovih primanja, odnosno osnov angažovanja, možemo obratiti zahtevom za informacije od javnog značaja instituciji koja ih angažuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari