Eksploatacija radnika na Zapadnom Balkanu u porastu 1foto Miroslav Dragojević Danas

Radna eksploatacija pogađa i strane i domaće radnike u regionu, koji su joj podložni i kada napuste Zapadni Balkan, piše Nova ekonomija.

Procene civilnog društva ukazuju da je radna eksploatacija sve veći problem u Srbiji i susednim državama, ali upozorava da je njen pravi obim teško proceniti. Dostupni podaci se uglavnom oslanjaju na zvanično evidentirane slučajeve, a institucije ne uspevaju da otkriju mnoge slučajeve, a niti ih žrtve prijavljuju.

Analiza Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala zato se oslanja na podatke američkog Stejt departmenta, odnosno njihovog godišnjeg izveštaja o trgovini ljudima.

Prema tom izveštaju, između 2018. i 2023. godine, vlasti i civilno društvo u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji zabeležile su 767 potvrđenih i potencijalnih žrtava radne eksploatacije, uključujući i prisilno prosjačenje.

Ipak, predstavnici ove organizacije su na predstavljanju izveštaja upozorili da bi „broj slučajeva mogao biti deset do 20 puta veći“ od onog koji pokazuju zvanični podaci.

Prema istraživanju, od 2018. do 2021. godine postojao je stalni porast slučajeva radne eksploatacije.

Uprkos dramatičnom padu u pandemijskoj 2020. godini, broj slučajeva se ponovo povećao već naredne.

Radna eksploatacija u regionu je obeležena neadekvatnim nadoknadama, dugim radnim vremenom i lošim okruženjem, posebno u građevinarstvu, tekstilnoj industriji, ugostiteljstvu i industriji hrane, stoji u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari