Mali uručio Dosije za priznanje EKSPO 2027: Poslednji korak u kandidaturi 1foto FoNet Milica Vučković

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali danas je uručio generalnom sekretaru Međunarodnog biroa za izložbe (BIE – Bureau International des Expositions – BIE) Dimitriju Kerkentzesu Dosije za priznanje specijalizovane izložbe Ekspo 2027, što je korak na putu ka organizaciji EKSPO 2027 Beograd, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Danas je važan dan i veliki korak ka organizovanju izložbe EKSPO 2027. Predajemo Dosije za priznanje, poslednji i najvažniji dokument koji treba da predamo kako bismo formalno završili kandidaturu“, rekao je Mali.

On je napomenuo da dokument sadrži detalje o pravnim i finansijskim aspektima izložbe, učesnicima i svim ostalim aspektima koji će ovu izložbu učiniti najvećim događajem u ovom delu Evrope.

Mali je istakao da su ovim dokumentom ispunjeni svi zahtevi i standardi postavljeni od strane BIE.

Mali je precizirao da će Generalna skupština Međunarodnog biroa za izložbe biti održana 26. novembra kada bi trebalo da Dosije za priznanje bude i zvanično usvojen.

„Radujem se našem susretu u Parizu u novembru na skupštini BIE, kada ćemo formalno preuzeti zastavu domaćina EKSPO 2027. Odmah nakon završetka skupštine, bez gubljenja vremena, šaljemo formalno pozivno pismo zemljama za učešće“, izjavio je on i naglasio da su rokovi kratki, ali da je optimista u pogledu uspešne realizacije svih planiranih koraka.

Ministar je naglasio važnost infrastrukturnih radova u okviru priprema za EKSPO 2027.

„Samo danas imate 730 radnika koji vredno rade, kao i više od 200 mašina. Imamo i drugu smenu koja radi do jedan posle ponoći kako bismo ispunili kratke rokove“, rekao je Mali.

On je rekao i da će polovinom oktobra ove godine biti postavljen kamen temeljac za izgradnju 1.500 stanova, a na proleće naredne godine će početi izgradnja velikog akvaparka.

„Do 1. decembra 2026. treba da predamo sve paviljone učesnicima ove velike izložbe. Očekujemo preko 120 zemalja koje će biti prisutne. Sve najveće zemlje i dodatno zemlje u razvoju“, rekao je on i dodao da su organizatori izložbe već u kontaktu sa desetak zemalja u vezi sa sadržajem paviljona i njihovim izgledom.

Siniša Mali je dodao i da će EKSPO 2027 predstavljati značajnu razvojnu šansu za Srbiju i da je to drugi aspekt ove priče.

„Naša ekonomija je u prvih šest meseci najbrže rastuća u Evropi sa 4,5 odsto rasta BDP-a. Imamo rekordno nisku nezaposlenost od 8,2 odsto i najvišu stopu zaposlenosti u istoriji od 51,4 odsto“, rekao je on, naglašavajući da će ovaj projekat doneti značajne promene i poboljšati kvalitet života u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari