epsfoto FoNet/EPS Vladimir Ognjanović

Elektrodistribucija Srbije saopštila je danas da su „potpuno netačne“ tvrdnje Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) o navodnom neočitavanju pametnih brojila, i da se takve izjave „koriste za politizaciju projekta koji unapređuje i modernizuje energetski sistem“.

„Sva brojila koja su postavljena u okviru projekta finansiranog iz donacije EU su očitana i potpuna je izmišljotina da ne rade. Za sve korisnike potrošnja je memorisana u brojilima i očitana, ali kako su građani već obavešteni u Vojvodini je posle 20 godina uvođen novi softver i deo očitanih stanja nije mogao odmah da se unese u taj softver“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se „proces modernizacije i primene novog softvera odvijao uporedo sa redovnim aktivnostima“, kao i da je „dolazilo je do određenih zastoja što se odrazilo i na kašnjenje računa kod jednog broja korisnika“.

„Svi korisnici koji su dobili račune bez očitanog stanja dobiće ispravke računa od snabdevača. Nastale probleme rešavamo zajedno sa EPS Snabdevanjem i korisnici neće biti oštećeni. Eventualne reklamacije korisnici mogu da pošalju mejlom, bez potrebe da dolaze na šalter“, navodi se u saopštenju Elektrodistribucije Srbije d.o.o. Beograd.

Opoziciona stranka Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani (LSV) je danas tražila od Elektroprivrede Srbije (EPS) da hitno reši problem očitavanja brojila za struju i visoke račune za utrošenu električnu energiju i dodala da bi najbolje rešenje za građane bilo da se elektrodistributivna mreža vrati na upravljanje Autonomnoj Pokrajini Vojvodini jer „i ovaj ‘pad’ sistema ukazuje na katastrofalne posledice centralizacije u Srbiji“.

Predsednica novosadskog odbora LSV-Vojvođani Maja Mrnuštik je u saopštenju navela da problem traje skoro godinu dana od kako je EPS počela da menja brojila digitalnim, pa se građanima ne očitava potrošena električna energija ili se očitava pogrešno.

Zato, kako je ocenila, na naplatu građanima stigne ili 850 dinara samo za takse, ili su računi desetostruki, i da za stanove od 50 kvadratnih metara dostižu i 15.000 dinara.

„Stručnjaci smatraju da nova brojila (digitalna), koja su ugrađena u Novom Sadu i drugim gradovima, a trebalo bi da se očitavaju daljinski, uglavnom ne rade. U svemu ovome se EPS ponaša veoma neodgovorno. Telefon za žalbe je zauzet, mejlovi ne funkcionišu, a lični kontakt sa operaterom je uzaludan“, navela je Mrnuštik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari