Ne razmišlja se o privatizaciji Elektroprivrede Srbije i planirana korporativizacija ne predviđa prodaju te kompanije već unapređenje njenog rada kroz efikasnije upravljanje investicijama i troškovima.

Sa druge strane, tražiće se strateško partnerstvo sa velikim stranim elektroenergetskim kompanijama po pitanju konkretnih projekata – izjavila je juče Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine na okruglom stolu „ Šta restrukturisanje EPS-a donosi Srbiji“, u organizaciji Balkanmagazina.

Prema njenim rečima, Vlada je odlučila da se socijalna politika mora izmestiti iz EPS-a i u tom cilju je urađena uredba o socijalno ugroženim potrošačima čime su oni postali briga države umesto da budu trošak za poslovanje kompanije. Ministarka je dodala da sprovođenjem takvih poteza, kao i restrukturiranjem i korporativizacijom EPS-a ta kompanija se priprema da se ravnopravno nosi sa konkurencijom kada tržište električne energije u Srbiji 2015. godine bude u potpunosti liberalizovano.

Ministarka Mihajlović je istakla da joj je žao što se direktori privrednih društava u okviru EPS-a nisu odazvali pozivu Balkanmagazina za učešće na okruglom stolu jer je imala priliku sa njima da priča na temu restrukturiranja i da zna da oni o tim pitanjima imaju formirano mišljenje. Upitana da prokomentariše da li nepojavljivanje Aleksandra Obradovića, v.d. generalnog direktora EPS-a, na jučerašnjoj debati znači da mu se sprema smena, Mihajlovićeva je odgovorila da se „on nalazi u Beču“, a da konkurs za izbor generalnog direktora te kompanije ističe za sedam dana, pa je pozvala sve zainteresovane za obavljanje te funkcije da se prijave.

Predsednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković istakao je da ima dobru saradnju sa Obradovićem, a na pitanje da li je „Obradović dobar dirigent preduzeća“, Marković je odgovorio u prošlom vremenu, „da je Vlada imala poverenja u njega kada ga je birala na tu funkciju“. On je dodao da EPS ove godine očekuje rekordnu proizvodnju struje, veću od 36 milijardi kilovat-sati. Prema njegovim rečima, u prvih šest meseci 2013. godine biće proizvedeno 18,94 milijarde kilovat sati-struje i, ako hidrološka situacija bude i dalje povoljna, biće premašen rekord iz 2011. godine. Marković je dodao da je EPS ove godine veliki izvoznik struje što je dobro i za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari