Elektroprivreda: Srbiji ne prete nestašice struje 1Foto: N. K.

Srbiji ne prete nestašice struje, a Elektroprivreda (EPS) ima dovoljno svoje proizvodnje električne energije i u sadejstvu sa uvozom podmiruje sve potrebe tržišta, izjavio je pomoćnik direktora Elektroprivrede Srbije za poslove upravljanja elektroenergetskim portfeljom David Žarković.

 

On je za specijalizovani portal Energija Balkana rekao da se remonti proizvodnih kapaciteta u EPS privode kraju.

Jedna reverzibila je već ušla u pogon, a termokapaciteti, koji si bili u kapitalnim remontima i revitalizaciji se vraćaju u pogon, tako da u EPS ne očekuju probleme u proizvodnji električne energije u narednom periodu, pa ni u predstojećoj zimskoj sezoni.

Termoelektrana Kostolac B3 je počela sa probnim radom, a od oktobra će taj proizvodni kapacitet od 350 megavata biti na mreži u kontinualnom radu.

„To umnogome relaksira situaciju i obezbediće sigurnije snabdevanje električnom energijom tokom predstojeće zime. Sve što sada radimo usmereno je na to da se poveća proizvodnja i obezbedi siguran rad proizvodnih kapaciteta. Čuvamo ugalj na deponijama, akomulacije su premašile planirane količine. U njima je uskladišteno više od 550 gigavata električne energije. Imamo više od 1,5 miliona tona uglja na deponijama, tako da ćemo već u septembru imati uskladišteno više od dva milina tona uglja”, rekao je Žarković.

On je napomenuo da uvoz uglja nije finansijski nepovoljan po EPS „jer je cena električne energije proizvedene od uvoznog uglja niža od one koju bismo platili da iste te količine struje uvozimo”.

Pripremajući se za neophodne remonte, a koji se sprovode prema planu, EPS je unapred kupovao električnu energiju u periodima kada je najjeftinija.

„Optimizacijom rada proizvodnih kapaciteta na dnevnom novou u poziciji smo kupovine jeftinijih sati, prvenstveno u ‘solar satima’. Ostvarili smo efekat da je naša kupovina 20 do 25 odsto jeftinija od realizovanih cena na tržištu i berzama”, rekao je sagovornik Energije Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari