Poslanici Skupštine Vojvodine jednoglasno su na vanrednoj sednici izglasali predlog da se predstavnici Pokrajine i sindikata Elektrovojvodine uključe u razgovore o procesu reorganizacije Elektroprivrede Srbije. Ako ne jedinstven, ovo je bio jedan od retkih slučajeva da se predstavnici opozicionih i vladajućih stranaka u Vojvodini usaglase, i to suprotno stavu centrala u Beogradu.


Te zahteve podržali su i opozicioni poslanici iz Srpske napredne stranke i koalicije oko SPS-a. Šef kluba naprednjaka Igor Mirović ukazao je i na to da se poslanici moraju najpre upoznati s modelom restrukturiranja EPS-a da bi se o njemu diskutovalo. On je insistirao na tome da se uz predstavnika Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine u timove za restrukturiranje uključe i predstavnici Skupštine Vojvodine, što je i prihvaćeno.

– Elektrovojvodina prema visini ukupnog prihoda spada u jedno od deset najvećih preduzeća u Srbiji. To preduzeće je od velikog značaja za APV i bilo bi dobro da predstavnici Pokrajine budu uključeni u definisanje modela restrukturiranja EPS-a – kazao je Mirović. Poslanik koalicije oko SPS-a Goran Gonđa kazao je da sedište Elektrovojvodine mora da ostane u Pokrajini, i dodao da takav zahtev ne treba posebno ni obrazlagati.

Vršilac dužnosti direktora Elektrovojvodine Srđan Kružević (Jedinstvena Srbija), koji se takođe obratio pokrajinskim poslanicima, poručio je da neće dozvoliti da se u vreme njegovog mandata, „otima imovina Elektrovojvodine stvarana 54 godine“.

– Predloženim modelom Elektrovojvodini se oduzima upravljanje nad distributivnim sistemom, održavanjem objekata, te sve investicije, imovina i prihodi po svim osnovama, a građanima Novog Sada i Vojvodine uskraćuje 600 miliona dinara na osnovu raznih fiskalnih obaveza tog preduzeća prema lokalnim samoupravama u kojima ima sedište. Godišnje investicije su oko 40 miliona evra i to je privredni gigant koji najbolje posluje u sistemu EPS-a i ima najviše korisnika i najveći procenat naplate. Ukoliko se primeni takav model, veliki broj ljudi u Elektrovojvodini bi ostao bez posla, a preduzeće bi se svelo na nivo kioska – upozorio je Kružević.

Pokrajina traži reorganizaciju

Pokrajinska sekretarka za energetiku Nataša Pavićević Bajić (DS) rekla je da se Pokrajina zalaže za model reorganizacije kojim bi se zadržalo više operatera električne energije i da to predviđa Zakon o energetici, koji je usklađen sa zakonodavstvom EU. – U slučaju da Elektrovojvodina izgubi status privrednog društva, to bio jako veliki gubitak i automatski bi kompanija izgubila licencu, pa čak i mogućnost da bude javni snabdevač električnom energijom – rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari