EMS: Nismo tvrdili da su nepotrebne baterije za šest solarnih elektrana 1Foto:PROMO/Dragan Mujan

Elektromreža Srbije (EMS) saopštila je danas da nije stav tog preduzeća da su „nepotrebne baterije za šest solarnih elektrana“, koje će u Srbiji graditi konzorcijum korejske firme Hjundaji i američke UGTR.

EMS je, reagujući na saopštenje poslaničke grupe „Mi snaga naroda“, da su stručnjaci iz EMS-a i EPS-a rekli da nisu neophodne baterije za šest solarnih elektrana, jer i sada postoji dovoljno balansnih kapaciteta, istakao da im je „taj stav pripisan i ne predstavlja stav preduzeća“.

„Upravo su stručnjaci EMS-a bili među inicijatorima izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije 2023. godine i kojima je uvedeno niz novina u svrhu zaštite integriteta nacionalnog elektroenergetskog sistema Srbije, odnosno obezbeđivanja njegovog sigurnog i stabilnog rada u uslovima integracije većeg udela varijabilnih obnovljivih izvora energije iz vetra i sunca“, naveo je EMS.

Dodaje se da je tim izmenama obezbeđen siguran i stabilan rad elektroenergetskog sistema, uvođenjem mogućnosti odlaganja priključenja varijabilnih OIE na mrežu.

U slučaju, kako je naveo EMS, da analiza adekvatnosti proizvodnje pokaže da nisu ispunjeni kriterijumi sigurnog i stabilnog rada EES, dato je pravo Operatoru prenosnog sistema (EMS) da od investitora u varijabilne OIE zatraži i dodatne tehničke parametre koje njihove elektrane moraju da ispune kako elektroenergetski sistem u celini ne bi bio ugrožen.

„Jedan od načina da investitor ispuni te dodatne uslove jeste i ugradnja baterijskog skladišta, ali to nije jedini način. U svakom slučaju, na investitorima je da odaberu jedan od tri načina koji su u tu svrhu definisani Zakonom o korišćenju OIE i bliže definisani Pravilnikom o načinu dokazivanja ispunjenosti uslova kojima se odlaganje priključenja na prenosni, distributivni, odnosno zatvoreni distributivni sistem ne primenjuje na elektrane koje koriste varijabilne izvore energije“, naveo je EMS.

Istakao je da se može zaključiti „da ne može biti reči o tome da je neko iz EMS-a tvrdio kako nije potrebno primenjivati bilo koju od mera, predviđenih Zakonom koje bi elektroenergetski sistem učinile još sigurnijim i stabilnijim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari