EMS: Prenosni sistem dobro funkcioniše i nije ugrožen 1Foto: MIROSLAV DRAGOJEVIĆ

Elektromreža Srbije (EMS) reagovao je na saopštenje stranke Srbija centar – SRCE objavljeno i na portalu Danas pod nazivom „SRCE pozvalo direktorku EMS-a da podnese ostavku: Pitanje trenutka kada će sistem da pukne“.

Reagovanje prenosimo u celosti:

„Elektromreža Srbije AD obaveštava javnost da su navodi iz saopštenja političke organizacije Srbija centar – SRCE po kojima je prenosni sistem Srbije nesiguran i „samo se čeka kada će pući“ neosnovani, netačni i zlonamerni, kao i da predstavljaju pokušaj zastrašivanja javnosti u Srbiji.

Srbija centar – SRCE je politička organizacija i jasno je da u ovom slučaju žele da postignu jeftine političke poene manipulacijama i iznošenjem neistina. EMS AD ne može i ne želi da ulazi u političke navode, jer to nije u nadležnosti naše kompanije, ali ne može ni da dopusti da se vredan trud i rad naših gotovo hiljadu i po zaposlenih provlači kroz blato i značajne investicije, kojih je bilo u prethodnom periodu, dovode u pitanje. Posebno imajući u vidu uspešnu saradnju sa operatorima prenosnih sistema u regionu i Evropi, kao i drugim renomiranim instuticijama iz celog sveta koje su pohvalile naš rad i saradnju, kao i zarad istine, u obavezi smo da reagujemo.

Da ponovimo ono što je građanima najvažnije – prenosni sistem dobro funkcioniše i nije ugrožen.

Sve detalje o situaciji u vezi sa problematikom povišenih napona izneli smo u nedavnom saopštenju povodom prethodne zlonamerne objave organizacije Srbija centar, a ono se može naći na našem sajtu www.ems.rs.

Da pojasnimo, EMS AD je još 2017. godine inicirao izradu regionalne studije regulacije napona poslavši pismo sa zahtevom za podršku za dobijanje granta za izradu navedene studije svim operatorima prenosnih sistema Zapadnog Balkana.

Inicijativa je prihvaćena od svih susednih operatora prenosnih sistema država koje nas okružuju, i EMS AD je aplicirao za dobijanje granta u okviru WBIF fonda koji se finansira od strane Evropske komisije.

Evropska komisija je odobrila zahtev za ovim grantom i studija je završena 2020. godine. Zaključak studije je da je problem regionalnog karaktera i da svi operatori prenosnih sistema treba da ugrade odgovarajuće elemente za regulaciju napona u odgovarajućim tačkama sistema.

Saglasno studiji, u TS 400/110 kV Vranje 4 predviđeno je da se ugradi varijabilni šant reaktor snage 100 MVar. Imajući u vidu rezultate studije i dodatnih analiza, EMS AD je uvrstio u Plan investicija ugradnju varijabilnog šant reaktora u TS 400/110 kV Vranje 4 snage 200 MVar čija je realizacija investicije u toku. Obzirom na neizvesnost ugradnje opreme za regulaciju napona u regionu, EMS je inicirao izradu nove studije koja je imala zadatak da odredi lokacije, tip i instalisanu snagu dodatne opreme sa ciljem trajnog i dugoročnog rešavanja problema visokih napona u svim režimira rada EES.

Na osnovu rezultata te studije pored TS Vranje 4, ugrađuju se tri dodatna varijabilna šant reaktora u objektima TS 400/220/110 Kraljevo 3, TS 400/220/110 Novi Sad 3 i TS 400/110 Beograd 20 čije će snage biti po 250 MVar. EMS AD priprema podloge za realizaciju nabavke ove opreme. Ističemo da se ovo čini u otežanim okolnostima nabavke energetske opreme usled poremećaja na tržištu uzrokovanih prvo Covid pandemijom, koja se nastavila energetskom krizom i na kraju ratom Ukrajina-Rusija, što čini da je realizacija navedenih investicija još teža i ne zavisi samo od EMS AD.

EMS ništa ne uzima zdravo za gotovo kada je stabilnost prenosnog sistema u pitanju, tako da i ovoj tematici pristupamo sa maksimalnom ozbiljnošću, ali još jednom naglašavamo da je tema koju SRCE pokušava da nametne aposolutno lažna i da rizik o kojem oni pričaju – i kojim pokušavaju da uplaše građane – ne postoji.

EMS je ugledna elektroenergetska kompanija koja je svoje najveće uspehe postigla upravo u prethodnih deset godina. Mislimo da ovakvi napadi ne mogu biti opravdani bilo kakvim političkim ciljevima, a autore iz organizacije SRCE, koji se kriju iza političkih saopštenja, treba da bude stid zbog iznošenja ovako neodgovornih laži“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari