Energetičari za očuvanje termo-blokova, ekolozi izričito protiv

Da li strateške rezerve struje treba stvarati kroz konzerviranje termoelektrana koje su prestale sa radom

Ostavite komentar


  1. Konzerviranje termoelektrana je jednostavno i jeftino. Kotao, cevovodi i turbine se napune azotom. Pokretni delovi, ležajevi, elektro motori… se premažu uljima ili specijalnim vodootpornim lakom.

  2. More planirajte izgradnju NE kao i sve okolne zemlje a TE polako gasite i sklanjajte se pogrešnog puta na koji smo zalutali.

  3. mene više interesuje zašto eps za početak ne postaje A.D.barem bi imao kakvu takvu kontrolu,ovako ko zna dali će opstati ovako učauren bez obzira što je monopolista

  4. Ko prati razvoj Torijum nuklearnih reaktora zna da se ocekuje skori start Kineskog MSR (reaktor koji koristi rastopljenju so kao gorivo). Prototip je napravljen jos 60-tih proslog veka u USA ali je ugasen zbog Uranijumskog modela (pogodniji za nuklearno oruzje). Thorcon je USA kompanija koja nudi modularne reaktore napravljene u fabrici a na objekat elektrane se dovozi barzom u kome ce i raditi. Termoelektrane imamo i potrebno bi bilo samo zameniti kotao na ugalj sa Torijum MSR dok bi se ostatak nastavio koristiti. Za razliku od Uranijuma (otpad traje stotinama hiljada godina) kod Torijuma je vreme cuvanja otpada reda stotinak godina! Torijuma ima pet puta vise a dobija se kao nusprodukt rudarenja. Mislite o tome!

  5. Kada čitam gasi TE a gradi NE kosa mi se diže na glavi, ako TE vrisne nema struje a dok radi malo se gusimo ali ako NE vrisne e onda sigurno nećemo da se gušimo jer nas neće ni biti

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.