Energetska sanacija objekata i proizvodnja struje u 125 domaćinstava u Prijepolju 1Foto: Shutterstock / lovelyday12

U Prijepolju su danas dodeljeni ugovori za energetsku sanaciju 125 objekata domaćinstava koja su dobile subvencije države od ukupno 29 miliona dinara.

Ministarstvo rudarstva i energetike je taj novac izdvojilo prošle godine sa Opštinom Prijepolje.

Domaćinstva će tim novcem moći da zamene stolariju, izoluju fasadu, zamene neefikasne kotlove ili ugrade solarne kolektore ili panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

„Od ukupnog broja potpisanih ugovora kojim su predviđeni radovi na 137 mera, oko polovina je za zamenu fasade, 37 za zamenu prozora, 16 za ugradnju kotlova na pelet, 16 za ugradnju toplotnih pumpi i po pet za izolaciju krovova i ugradnju solarnih panela“, rekla je pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnosti i klimatske promene Maja Vukadinović.

Ona je dodala da se primenom mera energetske efikasnosti ostvaruju uštede energije, više vodi računa o kućnom budžetu, povećava komfor stanovanja ali i smanjuju emisije štetnih gasova.

Vukadinović je istakla da je Ministarstvo sredinom maja potpisalo ugovor sa Opštinom Prijepolje kojim je opredeljeno 26,3 miliona dinara za subvencije u ovoj godini, i da se raspisivanje javnog poziva za građane očekuje tokom leta, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari