Očekujem da izbor strateškog partnera za izgradnju TE Kolubara B i TE Nikola Tesla B3 bude završen do kraja februara jer je zaista vreme da se taj proces okonča – izjavio je juče Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike na Danu Srbije u Energetskoj zajednici u Beču.


Prema njegovim rečima, predstavnici Energetske zajednice interesovali su se zašto tenderski proces za ta dva velika objekta već nije završen, na šta im je sa srpske strane odgovoreno da razloge treba tražiti u finansijskoj i ekonomskoj krizi koja je omela planove investitora.

– Razgovaralo se i o liberalizaciji tržišta naftnih derivata u Srbiji. Predstavnici Energetske zajednice nisu imali bilo kakve primedbe na različite iznose akciza za gorivo u Srbiji – naglasio je Škundrić.

Na jučerašnjem sastanku dogovoreno je da regionalna energetska strategija bude završena u oktobru ove godine. Naglašeno je, istakao je Škundrić, da u regionu treba razvijati tzv. parkove čiste energije (razne vrste proizvodnih objekata na bazi obnovljivih izvora energije), kojim bi zemlje članice Energetske zajednice mogle da privuku interesovanje velikih investitora i pariraju drugim regionima u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari