Energoprojekt i dalje u centru pažnje investitora 1Foto: Aleksandar Veljković

Protekla sedmica donela je relativno mirnu trgovačku nedelju uz solidan obim prometa zahvaljujući državnim obveznicama.

Promet je premašio 1,03 milijarde dinara (8,5 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio pola procenta na 711,2 poena. Najviše se trgovalo akcijama Halkbanke (CCNB) koja je, zahvaljujući pre svega trgovanju u petak, zabeležio promet od 27,9 miliona dinara (cena je iznosila 9.300 dinara). Akcijama te bankarske ustanove se, inače, neredovno trguje, usled visoke koncentracije vlasništva. Halkbankom upravlja istoimena turska bankarska grupacija koja je pre dve godine, za oko 10 miliona evra, kupila od države i međunarodnih finansijskih institucija kontrolni paket akcija.

I protekle sedmice trgovalo se akcijama Energoprojekt holdinga (ENHL) i to uz neveliki diskont u odnosu na cenu iz ponude za preuzimanje otvorene krajem jula. Akcije Energoprojekta okončale su prošlonedeljno trgovanje na nivou od 1.484 dinara, uz promet od 10,9 miliona dinara. Uprava te kompanije je i zvanično odbacila ponudu Napreda, navodeći mnoštvo razloga koji su uglavnom spominjani u javnosti u proteklih nekoliko meseci koliko figurira ovo neprijateljsko preuzimanje. Mišljenje uprave, koje je inače zakonska obaveza u postupku preuzimanja, Komisija za hartije od vrednosti je ocenila da je u suprotnosti sa zakonom, te je zatražila novo izjašnjavanje čelnih ljudi Energoprojekta.

Vrednost akcija Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) je i protekle sedmice blago oscilirala oko nivoa od 1.300 dinara, dok je promet premašio 6,1 milion dinara. Ova kompanija je navela u saopštenju da je 14. jula oborila dnevni rekord u broju putnika, dok se na mesečnom nivou očekuje da bude usluženo rekordnih 600.000 putnika. Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS), čija je vrednost pala na 671 dinar, zabeležile su skroman promet od oko 3,7 miliona dinara. Ova kompanija je saopštila da će u četvrtak objaviti rezultate poslovanja za drugi kvartal, odnosno za prvih šest meseci, čime će zvanično biti otvorena sezona polugodišnjih rezultata na Beogradskoj berzi. NIS je u prvom kvartalu ostvario odlične poslovne rezultate zahvaljujući skoku cene sirove nafte od 62 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. NIS je u period januar-mart ove godine zabeležio prihod od 50,3 milijarde dinara (rast od 42,2 odsto) i neto dobit od 5,4 milijarde dinara (rast od 18 puta).

Dobitnik nedelje

Akcije valjaonice aluminijuma iz Sevojna, Impol Seval (IMPL), skočile su protekle sedmice 6,3 odsto, na 3.782 dinara, dok je promet dostigao nivo od oko 3,4 miliona dinara. Akcije te kompanije su u petak vredele i 3.810 dinara što je njihova najviša vrednost u prethodnih gotovo deset godina. Nakon što je prošle godine bio najveći dobitnik na Belexu, Impol i ove godine registruje rast od 42,5 odsto, pre svega zahvaljujući odličnom poslovnom trendu i rastu profitabilnosti.

Gubitnik nedelje

Vrednost akcija Komercijalne banke (KMBN) pala je na 1.750 dinara (pad za 2,8 odsto) uz promet od 1,8 miliona dinara. Od početka godine akcije ove najveće domaće banke pod državnom kontrolom nalaze se u minornom plusu, premda je banka zabeležila značajan rast profitabilnosti. Prema navodima uprave, u prvih pet meseci ostvaren je profit od gotovo 3,6 milijardi dinara što je gotovo dvostruko bolji rezultat nego u istom periodu 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari