Epidemija će nam doneti još više korupcije i još manje pravne države

Ljubomir Madžar, profesor emeritus Alfa BK fakulteta u Beogradu

Ostavite komentar


  1. BRAVO uvazeni profesore a epidemija je vec unistila gradsku upravu Beograd …

  2. Profesore tacno je da cemo imati jos vecu korupciju ali razlog nije epidemija vec aktuelna destruktivna vlast u ovoj zemlji.

    1. Ne, nije destruktivna vlast razlog! Ona je posledica a razlog smo mi koji smo to izabrali ili „izabrali“.

    2. Pa profesore dok si bio kod Karica bilo ti je lepo. Sad si presao kvazianaliticare.

      1. Pa, kada kao narod budemo „proizvodili“ i treće, onda možemo i da biramo iste, ovako nam ostaju naprednjaci i kvarnjaci, i jedni i drugi naše ogledalo i stvarnost. Možemo mi da se šminkamo i foliramo, ali odaje nas smrad iz trulih zuba.

    1. tako, i on je vršio žestoku negativnu selekciju dok je bio u prilici. Sad bi novoj generaciji da ponovo za.ere njihovo pravo na život.

    2. Profesor je, nažalost, potpuno u pravu a ovakav komantar o njemu ima primese bezobrazluka…

  3. vidite da nisu svi gradjani srbije rav\nopravni.gradjani koji rade u drzavnim preduzecima primaju plate a ne idu na posao,oni sto rade kod privatnika pomocice drzava sa tri minimalna licna dohodka gdesmo mi sto ne radimo nigde i poljoprivrednici ko nas vidi,sramvas bilo pa valjda svi treba da budemo ravnopravni,micemo da zivimo od vazduha,bruka

    1. A znate li, možda, koliko lopovluka i truleži ima u privatnom sektoru, kome i sami pripadate? Imate li rešenje za taj problem?

      1. Trulez privatnog sektora je direktno vezan za drzavni aparat i činovnike. Ako ne platis reket, onda ti natovare sve inspekcije i milion drugih stvari da te satru. I da ne pricam. Svi znaju sve. Narodnjaci ili kvarnjaci. Isto ti dođe

      2. to ti je botovski nivo inteligencije
        pa nisam ja radnik na crno mafijaš, nego privatnik kome tvoj diktator pomaže jer se otpušteni radnici na crno ne vide u sistemu, iako je škola jezika na 10 lokacija prijavila samo vlasnicu kao zaposlenu!!??

  4. Niko ne pita zasto privreda nije pokrenuta ranije sa tim milijardama. Sad kao ima para, ali sad je kasno. Zbog toga nemamo razvijenost i nema nista od oporavka, nema se cime. Svaka kriza kad dodje losa uprava drzavom na svim nivoima ispostavlja svoju cenu, nece to da se prelomi samo na privatnom sektoru.

    1. Ne ulazu se te pare da se pokrene privreda (niti su to dovoljne pare za pokretanje privrede). Ulazu se pare da se spreci potpuni raspad privrede zbog krize.
      Ali kome ja objasnjavam…

      1. Nemojte odmah da mislite da niko nema pojma sta se desava i sta je moglo da se uradi ranije, a moglo je daleko vise, ali nisu hteli. Ne radi se samo o ovoj sumi, gde su sve bacene pare to vam ne moram nabrajati. Gledao sam ovih dana javne radove koji se inace i dalje odvijaju u svim gradovima, i vidim da skidaju trotoar kojemu nista ne fali da bi stavljali novi! To je gola pljacka. Pa ovi kvazi doktori nisu hteli ni da otpisu dugove malih i srednjih preduzeca iz prethodne krize, da li ste svesni koliko ljudi duguje taj porez i ne mogu nista da rade?

    2. Svi se slažu da je ulaganje u infrastrukturu najbolje za pokretanje celokupne privrede. I to je, pre ove nesreće, bilo očigledno… Kako će biti ubuduće, videćemo, ali i tu se slažu, MMF pre svih, da Srbija neće tako loše proći.

      1. Da, ljubav je čudo. Kada nekoga voliš sviđa ti se i njegovo nepostojeće odelo. Još ako te i druge podguzne mušice podrže, zujanju nikada kraja.

  5. Živimo na PLANETI sa krokodilima, hijenama, raznim gmizavcima i pticama grabljivicama i to nama nije problem.
    Živimo u DRŽAVI sa samozvanim „naprednjacima“ e to jeste PROBLEM!

  6. neke drzave ce posle svega ovoga da izvuku pouke i da promene dosta toga u razlicitim sverama ( ekonomija, zdravstvo, drustvena pitanja itd.) u srbistanu se nece nista promeniti, niti ce ona da izvuce neke pouke iz ovog svega!

  7. Svi znamo da je privatni sektor kičma države i da on praktično nosi celu ekonomiju. Sada se suočavamo sa teško urušenim privatnim sektorom, priča se o pomoći, međutim samo mi privatnici znamo kako nam je i koliko je zapravo ta pomoć mala. Pitam se zašto se u ovom teškom trenutku za celu privredu ne snanje plate svim zaposlenima u državnom sektoru pa da ovu tragediju svi podelimo na ravne časti, a da se od ušteda na platama iz državnog sektora pomogne privatni sektor koji im uostalom i omogućava sve vreme te plate. Zapamtite da ako mi privatnici puknemo da tog momenta puca cela država.

    1. da, milane…sve je tako…ali, taj film nećemo gledati…cenzura…kao i moji komentari…

    2. Ha, pa ko ce onda da im puni autobuse i kucka komentare. Drzavni sektor ce poslednji osetiti krizu., ako je uopste i oseti bar dok ne prodju izbori. To je valjda svima ocigledno…

    3. Molim privatnike da ne preteruju i ne preuveličavaju svoju ulogu u privredi Srbije. Da nema države i državnog sektora ne biste ni imali poslove.

      1. I u Nemačkoj državni sektor izvlači stvar… e, blago nama, s državnim trutovima. Daleko ćemo dogurati…

  8. To jepolitika Velikog Ace: sacuvajmo nase deke .. covek nezna da te deke vode svetske kompanije sa milionima zaposlenih, da deke pospesuju ekonomije i standard sveta! Zato smo na repu sveta. Kao deke subalst i bolest!? Aco je bolestan covek, ali struka cuti u strahu za posao i karijeru.

  9. Tako govore pravi doktori nauka a oni sa kupljenim diplomama mogu njima da se obrišu, a i mi njima.

    1. Pa zar ne vidite da je „pravi doktor nauka“ angažovan na Karićevom fakultetu, proizvođaču falš diploma i doktorata…

  10. Mi smo do drugog dela 80-ih imali epidemiju korupcije. Zatim je presla u pandemiju sve jaceg inteziteta i trajace jos duze vreme. U najboljem slucaju imacemo samo epidemiju korupcija. To smo MI.

  11. Misljenja su podeljena..suludo je potpuno ukidanje vojske..drzava ima neke medjunarodne obaveze koje moze samo vojska izvrsiti..u praksi dokazano vise puta – zastita vazdusnog prostora, AIR policing, gotove snage za vanredne situacije i elementarne nepogode i dr. Bilo bi super da se ukinu sve neproizvodne delatnosti ali to je nemoguce..vojsku nemaju samo egzoticne drzave.

  12. SRBIJA NE BI SMELA POSLE PANDEMIJE DA SE VRATI NA PREDJASNJE STANJE. Povratak bi bio smrtonosniji od Covida19. Neophodni su novi ljudi, nove ideje, novo drustvo i dosta vremena, strpljenja i odricanja.

  13. Strašno, godinama je to tako.Pa zar je moguće da smo se toliko pogubili?! Pandemija nam samo razgolićuje surovu realnost. Šta je sa SANU, zašto se ne oglašava? Ovo su verovatno najteži trenutci za ovu našu malu naciju koja je zaslužila lepšu stvarnost.Profesor je skrenuo pažnju na tešku neizvesnost koja nas oćekuje. A mi? Zaluđujemo se realiti televizijom.Strašno.

  14. E moj bivsi profesore.Oduvek si vazio za salonskog ekonomistu i teoreticara koga niko nikad nije uzimao za ozbiljno .Cak ni studenti.Uzivaj u nezasluzenoj penziji sa Ekonomskog fakulteta i pametuj samom sebi.

  15. Vlast ce preziveti zahvaljujuci porezima taksama i sve nehumanijim kaznama…Jadna penzionercina preko 65,30 dana kaznjen u karantinu, gore mi je nego robijasima koji imaju pravo na 1 sat setnje. Nestalo mi lekova, i hrane. Telefoni za pomoc nedostupni, komsinica nepokretna. Psi i retardirani sa pratiocima napolju setaju …a ja bez lekova, i gladan..lose se isecam, nesto me danas bas probada… Izadjem,parkiram i odmah me UHAPSE ,mil.stanica, marica 4 pandura,sud presuda 50.000 din. Teror je trajao 5 sati, bez hrane vode toaleta i BEZ lekova. Vracen na mesto zlocina posle 17 sati, 3 nova pandura bez maski puse preko pune linije….Zivot su mi ugrozili……Idi kuci i UMRI. Vlast me je Zivotno ugrozila.Sad kuci gladujem, valjda cu uspeti dovoljno da gladujem da skupim 50.000

  16. A kakvu će pomoć dobiti nezaposleni,koliko vidim „struka“ je tu mnogobrojnu kategoriju potpuno zanemarila i izostavila.

  17. Korupciju je stvorila generacija gospodina Madzara, koji su mnogo filozofirali i bili samo teoreticari, a u praksi nam upropastili ekonomiju.Naravno, to se kasnije nastavilo, do dana danasnjeg, a sve su indicije u prilog tome, da ce se i u buducnosti nastaviti.Po njegovoj logici, pored ukidanja Vojske, trebalo je ukinuti i Ekonomiju i sve ostalo, kako bi izgubili atribute Pravne Drzave i vratili se u 5. vek. Pohvalno za jednog profesora.U tom slucaju , ne bi bilo ni Ekonomskog fakulteta, a ni njega kao predavaca na njemu. Hvala.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.