Upravni odbor Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije usvojio je odluku o reprogramu starog duga za struju u rasponu od 12 do 120 rata, zavisno od visine duga.


Odluka će biti primenjena od 15. avgusta do 30. novembra ove godine i upozorava da je to poslednji reprogram i poslednja prilika da neplatiše reše nagomilane dugove. Taj reprogram Upravni odbor EPS je usvojio na inicijativu Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije. Navodi se da će dužniku koji odluči da 60 odsto duga plati odjednom biti otpisano 40 odsto dugovanja.

– Reprogram do 60 rata podrazumeva otpust dela duga i kreće se od 35 do 15 odsto. Plaćanje duga u rasponu od 60 do 120 rata ne uključuje otpust duga. Tokom reprograma ne obračunava se kamata na iznos reprogramiranog duga – navodi EPS. Preduzeće podseća da stari dug podrazumeva dugovanja za električnu energiju dospela na dan 31. maj, a koja su neizmirena do 31. jula. Kako se navodi da bi dužnik potpisao sporazum o reprogramu, potrebno je da se obrati lokalnoj distribuciji. Jedan od uslova je da se plati račun za električnu energiju utrošenu juna. Sporazum o reprogramu mogu zaključiti svi dužnici, te i utuženi, i oni protiv kojih je pokrenuta prinudna naplata, ali uz uslov da privrednom društvu za distribuciju nadoknade troškove tog postupka. Svi dužnici koji su ranije potpisali sporazume o reprogramu, ako žele, mogu da se jave distribuciji kako bi sporazum prilagodili novim, povoljnijim uslovima izmirenja duga, navodi EPS. Dodaje se da će, ako kupac ne izmiri dve uzastopne rate i posle upozorenja, ugovor o reprogramu biti raskinut i da će mu se obračunati celokupan dug s kamatom, kao da sporazum nije ni zaključen. Sporazum će sadržati i odredbu kojom se kupcu-dužniku stavlja do znanja da potpisivanjem sporazuma priznaje celokupan iznos starog duga i da, u slučaju raskida sporazuma, na ostatak duga neće staviti prigovor zastarelosti, navode u Elektroprivredi Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari