Hakeri objavili na internetu podatke EPS

Ostavite komentar


  1. Zasto je to svinjarija? Zar EPS nije JAVNO preduzece? Ako je javno, zasto bi ugovori i ostalo bili tajni?

  2. Mislim da je velika epsova prevara građana, takoreči velika pljačka potrošača.

  3. Šta god da objave eps je pod zaštitom i ništa se neće dogoditi. Šta bi sa Grčićem? Ništa! Još je i avanzovo.

  4. Potrebno je da nadležni u EPS-u provere ko je od IT stručnjaka otišao/otpušten iz firme i sa sobom poneo šifre kojima se pristupa bazi podataka. To je bitan ključ istrage. Ovo me podseća na iznošenje podataka onog Veselinka iz Valjeva koga se već niko i ne seća jer je iskorišćen u borbi protiv namenske industrije Srbije. Sada je ovo sličan (isti) napad iz iste kuhinje.

  5. A sta ima EPS da krije pa se boji objavi podatake.Jedino ako se boje da se otkriju malverzacije i lopovluk u EPS-u.

  6. O finasijskom poslovanju, imovini, dugovima, licnim dohocima, broju zaposlenih , kapitalu i sl.- sve se to moze naci na sajtu aprgov.rs. O tajnim ugovorima, naravno da ne moze. Ali ove podatke moze da iznadje i analizira strucnjak za ovu oblast- a to su dobri ekonomisti.

  7. EPS nije javno preduzece vec duze vreme nego je akcionarsko drustvo posto po komentarima pojedini ne znaju ocigledno i neupuceni su.

  8. @Jasmina V Veselnik iz Valjeva?! Bravo botino. Čovek koji je skupio hrabrost i otkrio kako sekta i bliski krug trgovaca smrću zarađuju na namenskoj industriji? Kupe ispod cene prodaju za ldpe pare i još ne plate to što su uzeli?

  9. Pa nisu oni dosli do podataka koji kompromituju upravu ili ministra nergetike ko sto neki zamisljaju, vec su dosli do podataka korisnika online servisa, sto ce reci do nasih email adresa i ostalih podataka koji se unose prilikom registracije.

  10. Pa, kad imaš „stručnjeke“ u svemu, pa tako i informatičarima, direktorima… Naravno, hakerski napadi su mogući nažalost svugde u svetu, pored velike zaštite i sl. No, to se svodi u ozbiljnim državama na minimum- minimuma. No, kod nas je to vrlo čest slučaj i mogao bi biti još češći ( da samo hoću) da se upadaju u državne sisteme. Zašto, pa zato što ih rade polustručni ljudi, poput Brnabićkinog bate i sl. Gde samo uzmu pare, ništa ne odrade kako treba, a i nema protokola, kvalitetnih ljudi, sistema da vode računa da se ovakve stvari ne dešavaju. No, ovo je Srbija, propala država i ovako je nešto sasvim očekivano. Ko će sada da nadoknadi građanima što su njihovi lični podaci, iz EPS-a, RGZ-a i sl.postali dostupni javno? I ko zna šta nas sve čeka sa eUpravom i ostalim…

  11. Al me zabole…Šta će da objave? Koliko trošim i da li sam uredan platiša? Koliko imam brojila? Adresu? Pa to “ sekta“ ima odavno. I? Ajde,bre…

  12. Izgleda niste pazljivo procitali… Objavljeni su korisnicki podaci. Nasi podaci. Ime i prezime, adresa, licni broj… Sve je objavljeno i dostupno svakom ko to zeli da zloupotrebi.

  13. Kada sagledamo sta se sve desava u javnim preduzecima, covek ne moze da se ne zapita kakvi tamo ljudi rade i vode ta preduzeca? Koje su im kvalifikacije za pozicije na kojima rade? Ne, ne mislim samo na Grčića, izgleda da je svaka četvrta osoba ne Grčić u javnim preduzecima, ili onim koje rade za javna preduzeća.

  14. „Hakeri objavili na internetu podatke EPS“
    – Ako su objavili poslovne ugovore, to može mnogo da zaboli EPS ! Ostalo i nije mnogo bitno…

  15. Da su pametni(pošteni) uzeli bi pare i IPAK OBJAVILI. A DA JE EPS korektan, nebi im platio, ako nemaju prljavštinu u radu… Što je sigurno, da je imaju

  16. Ne znam da li je u pitanju hakovanje,ali portal N1,koji pratim preko telefona,nije moguće otvoriti već više od petnaest dana.Isto se dogodilo i mojoj supruzi i još nekim prijateljima.Pošto živimo u provinciji,gde nemamo taj TV kanal,aplikacija na mobilnom nam je jedini izvor nezavisnih i kritičkog informisanja.Ne znam da li na N1 znaju šta se događa?

  17. I da kažu da su pokrali bilione, triliona, tri dana u novinama i nikom ništa.
    Toliko smo oguglali kao narod da nas i smak sveta ne bi iznenadio.

  18. Za ovog što spominje IT stručnjake u Epsu koji su otišli pa se sad svete, radio sam neki projekat za kontrolni centar eps-a još davno i njihovi stručnjaci nisu znali ni da pravilno krimpuju kablove tako da bih pre rekao da je problem znanje tih stručnjaka nego neka zavera odlazećeg kadra.

  19. @Jasmina V, ocigledno je da znas malo o nacinu rada hakera i hakerskih grupa. Svakako da je potrebno istraziti prethodno zaposlene, ali to nije ni priblizno jedini nacin na koji se moze zaobici sistem zastite. 🙂

  20. Parizeruša
    19. januar 2024. u 06.25

    Covece, napao si zenu usled nerazumevanja nacina na koji je termin upotrebljen. Nije joj bila namera da ga uvredi, istakla je njegovu nemoc u odnosu na one protiv kojih je krenuo.
    Razmisljaj. 🙂

  21. Hakovali EPS? Wow Srbija je stvarno napredna i ne zivimo u kamenom dobu XD. Price za malu decu… Informaticki nepismena zemlja i sad kao tu ima nesto da se hakuje…

  22. E sada cemo da vidimo ko je sve muvao i prao pare preko epsa ima da se napune zatvori

  23. A šta će biti sa ličnim podacima građana koji su njihovi potrošači a hakeri su sigurno skinuli i te podatke. Svi smo ugroženi. Ne znam da li neko razmišlja o tome. Svi samo brinu o malverzacijama za koje nije tajna da ih ima svuda. Veći problem je što su naši lični podaci pušteni svima na izvolte. Nek se oko toga oglase.

  24. Od silnog stavljanja para u sopstvene dzepove nisu imali da obezbede adekvatnu zastitu podataka.Sve smo mi to vec platili i jos cemo da placamo.Kakvi su im strucnjaci pokazuje i to sto i posle mesec dana ne mozete da vidite e racun,Samo napredno u nove pobede,Od iznosa za placanje od 6.800 potrosena struja je 5.000, Ako ovo umanjimo za popust za redovno placanje i manju potrosnju od 1500 din, struja je 3500.Ocigledno nije problem u u delu koji se odnosi na potrosenu elektr. energiju.

  25. Podaci su sada javni i dostupni svima, a ne kao za vreme žutih lopova.
    Oni su hteli sve za sebe, ništa nisu delili.

  26. Logika je takva sledeće su Beogradske elektrane tamo su stručni za IT do q..a. imaju odličan pristup pranju love kroz IT sektor kao da se to uči na katedri za slavistiku.

  27. Ne sirite dezinformacije…EPS nije javno preduzece, nego je akcionarsko drustvo, vec godinu dana

  28. Da li neko ako je skinuo podatke zna da li su nam ugrožene kreditne kartice koje su nam služile za online plaćanje računa.

  29. Koja laž od vesti, plasirana od strane vlasti…
    Ispiraju nam već prazne lobanje

  30. Zna li uopšte Eps koliko ima zaposlenih.Znam neke koji su zahvaljujući SNS-u dobili platu u EPS u iako nisu imali ni stolicu na koju da sednu.Tko zna šta bi se sve otkrilo kad bi ti hakeri javno objavili sve spiskove.

  31. Ovde nešto ozbiljno ne valja….prvi put za mojih 59 god.života dobijam niži decembarski račun i to 50%…godinama unazad godišnji smo koristili zimi i odlazili na selo u decembru,znači potrošnja nam je zaista u tom mesecu minimalna…u stanu imamo centralno grejanje i toplu vodu….znači nema grejnih tela,bojlera itd i sigurno smo 15 dana decembra van Beograda…uvek je grafikon pokazivao max potrošnju u decembru a i iznos računa,prvi put sad pad potrošnje a da ove godine nismo bili nigde van jer je suprug na bolovanju…znači klasičan lopovluk je posredi….

  32. Bilo bi lepo da objave i šta su Grčić i Marinković naručivali i za koliko novca… A od toga nema ništa, pojeli hakeri 😀

  33. Hoće li biti račun za decembar? Dokle je rok za plaćanje da bi ostvarili 5% popusta?

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.