EPS i dalje uvozi oko 20 odsto struje 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Iako je modernizovani blok B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla B“ startovao sa proizvodnjom a nadležni u Elektroprivredi Srbije tvrde da u ovom trenutku uvoz struje iznosi svega nekoliko procenata, Danasovi izvori u tom preduzeću tvrde je taj procenat veći, odnosno da se na dnevnom nivou u Srbiju iz inostranstva uvezi oko 20 odsto električne energije.

U proteklim mesecima EPS je bio prinuđen da oko 10 odsto struje potrebne potrošačima u Srbiji obezbeđuje iz uvoza zbog toga što je, kako je tvrdila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, remont bloka B1 u TENT B kasnio. U međuvremenu je remont završen, a u EPS-u kažu da je taj blok priključen na mrežu i da učestvuje u proizvodnji struje.

– Revitalizovani blok B1 u TENT B je u probnom radu, priključen je na mrežu i stabilno proizvodi električnu energiju. Taj blok sada ima snagu od 670 megavata, odnosno za 20 megavata više nego ranije. Nakon modernizacije mu je dodatno produžen radni vek i povećana efikasnost. Vrednost te investicije je 90 miliona evra. EPS uvek i u svim uslovima obezbeđuje stabilno snabdevanje svih kupaca, i domaćinstava i privrede. Prethodnih nekoliko dana nabavka struje van sistema EPS bila je na minimalnom nivou od nekoliko procenata, a zavisno od potreba bilo je dana kada nije bilo nabavke to jest uvoza struje. U tim danima je EPS prodavao struju na slobodnom tržištu – kažu za Danas u Elektroprivredi Srbije. U tom preduzeću objašnjavaju da uvoz ili izvoz zavise i od potrošnje koja uvek raste u zimskim mesecima jer se veliki broj građana greje na struju, kažu u EPS-u.

S druge strane pak, izvor Danasa u Elektroprivredi Srbije, tvrdi da je uvoz struje na dnevnom nivou oko 20 odsto te da su osnovni razlozi za to ispadanje blokova iz procesa proizvodnje kao i povećana potrošnja struje tokom grejne sezone.

– Trenutno se u Srbiju na dnevnom nivou uveze oko 20 hiljada megavat-sati električne energije. Što se tiče remontovanog bloka B1 u TENT B on je počeo sa radom međutim pre tri dana su oba bloka u toj termoelektrani ispala sa mreže. Drugim rečima nije radio nijedan. U međuvremenu su problemi otklonjeni i oba bloka su ponovo u procesu proizvodnje struje. S obzirom na trenutno stanje neizvesno je šta se može očekivati kada dođe zima i vreme postane znatno hladnije nego što je to sada slučaj – ističe naš sagovornik.

Predsednik resornog odbora za rudarstvo i energetiku Demokratske stranke Goran Vasić kaže za Danas da EPS trenutno uvozi određenu količinu struje iz Bosne i Hercegovine.

– Blok B1 u Termoelektrani „Nikola Tesa B“ je remontovan nedavno, odnosno tek je od skoro ponovo u procesu proizvodnje struje. Proći će još neko vreme pre nego što on počne da funkcioniše punim kapacitetom. Zbog toga što se kasnilo sa remontom preduzeće je bilo prinuđeno da uvozi struju. Taj proces je prisutan i dalje i sada kada je blok B1 opet na mreži. To što ne radi u punom kapacitetu svakako utiče na to da je EPS prinuđen da i dalje uvozi struju. Peh sa nedovoljnim količinama struje proizvedene u termo sektoru je delimično nadoknađen time što su u proteklom periodu vetroparkovi uspeli da ostvare veću proizvodnju struje nego inače – objašnjava Vasić.

Đorđević: Neposlušne sindikalce EPS-a vraćaju u proizvodnju

Beograd – Poslovodstvo Elektroprivrede Srbije smenilo je veći broj članova Odbora sindikata Površinski kopovi „Kolubara“ i „Kolubara metal“ sa zahtevom da se vrate na ranija radna mesta, uglavnom u proizvodnju u toj kompaniji, rekao je juče smenjeni predsednik sindikata radnika te kompanije Milan Đorđević.

On je za Betu rekao da je juče ujutro na oglasnim tablama osvanulo obaveštenje da se „neposlušni“ članovi odbora tih sindikata, čija su imena navedena, a među kojima je i njegovo ime, posle više godina, vrate na radna mesta gde su radili pre nego što su angažovani u sindikatu.

„Naredbu o vraćanju na ranije radno mesto dobili su samo neposlušni članovi odbora. U zahtevu je navedeno da ukoliko se u roku od osam dana ne vratimo na ranija radna mesta da ćemo po Zakonu o radu dobiti otkaz“, rekao je Đorđević.

On je smenjen nakon protesta sindikata, koji je predvodio, krajem oktobra, sa glavnim zahtevom da se radnicima EPS-a koji su uplatili ugalj isporuči taj energent umesto što se prodaje privatnim firmama, a nema ga za radnike na pragu zime. N. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari