EPS: Kapitalni remont bloka B1 TE Kostolac biće završen pre grejne sezone 1Foto: EPS

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković izjavio je danas, prilikom obilaska radova na kapitalnom remontu bloka B1 u termoelektrani „Kostolac B“, da sve teče planiranom dinamikom i da će biće završeno pre početka grejne sezone.

„Prvi kapitalni remont na bloku B1 u Kostolcu od završetka revitalizacije 2014. godine počeo je u maju i smatra se jednim od najvažnijih poduhvata na obezbeđivanju sigurnog rada u narednim godinama postrojenja snage 350 MW. Obimni radovi teku planiranom dinamikom i biće završeni pre početka grejne sezone“, rekao je Živković, saopštio je EPS.

Kako je naveo, najviše poslova radi se na kotlovskom postrojenju zbog pobolјšanja parametara, menjaju se delovi na cevnom sistemu, a radi se i kapitalni remont turbogeneratora i rekonstruiše sistem snabdevanja vodom na postrojenju za pripremu i transport pepela i šlјake.

Takođe, ugrađuje se sistem sekundarnih mera za redukciju azotnih oksida.

„Kapitalnim remontima pobolјšavaju se karakteristike energetske efikasnosti blokova i ekološke performanse. Od svih angažovanih na remontu očekujem najviši nivo kvaliteta radova uz pridržavanje zadatih rokova“, rekao je Živković.

Dodao je da su izvođači radova i domaće firme, te da radovi nisu prekidani ni tokom velikih vrućina, već su svi poslovi realizovani zahvalјujući dobroj organizaciju rada.

„U Kostolcu je u remontu i najstariji i najmanji blok A1, snage 100 megavata, koji bi trebalo da bude na elektroenergetskoj mreži početkom avgusta“, naveo je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari