epsfoto FoNet/EPS Vladimir Ognjanović

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je danas da je ponovo u pogonu jedan agregat reverzibilne hidroelektrana (RHE) „Bajina Bašta“, jer su završeni veliki remontni radovi što znači „još 300 megavata na mreži“, koji će doprineti energetskoj sigurnosti zemlje u vreme dugog toplotnog talasa koji je pogodio Srbiju.

„Vraćanje na mrežu jednog agregata, ovde u Bajinoj Bašti, osim dodatne proizvodnje, doprineće i optimizaciji proizvodnih kapaciteta kako bismo dodatne količine električne energije obezbeđivali po najpovoljnijim uslovima“, rekao je generalni direktor EPS Dušan Živković u Bajinoj Bašti.

On je dodao, kako je prenela ta kompanija, da se istovremeno odvijaju radovi na revitalizaciji agregata R1.

„Revitalizacija naše jedine reverzibilne hidroelektrane počela je posle 42 godine rada i nije više mogla biti odlagana. Radovi na prvom agregatu biće završeni krajem novembra, a sledeće godine nas očekuje revitalizacija drugog agregata“, naveo je Živković.

Remontne aktivnosti u termo sektoru se, kako je navedeno, sprovode u skladu sa planiranom dinamikom, a već sledeće nedelje na mreži će biti blok A6 u TENT-u.

Početkom avgusta biće završen kapitalni remont bloka A1 u Kostolcu, a pre početka grejne sezone biće završeni i kapitalni remonti TENT A2 i bloka B1 u Kostolcu.

Za to vreme nedostajuće količine energije, zbog rekordne letnje potrošnje, obezbeđuju se na tržištu, znatno jeftinije od realizovanih cena na berzama, naveo je EPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari