EPS: Na vreme isplanirani remonti i unapred nabavljena struja po povoljnijim cenama 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je danas da je na vreme isplanirala sve remonte i unapred je nabavila električnu energiju po daleko povoljnijim cenama u odnosu na one koje se sada u javnosti pominju i negirala navode potpredsednika Stranke slobode i pravde Dušana Nikezića da EPS nastavlja da uvozi više od četvrtine ukupne potrošnje struje po najvišim cenama u Evropi i da ima katastrofalne poslovne rezultate.

„Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić ponovo uznemirava javnost paušalnim ocenama i zlonamernim insinuacijama o poslovanju EPS-a. EPS je na vreme isplanirao sve remonte i unapred je nabavljena energija po daleko povoljnijim cenama u odnosu na one koje se sada u javnosti pominju“, navedeno je u saopštenju EPS-a.

Kako je precizirano, kao i svake godine i ovog leta, u skladu sa planom poslovanja, rade se standardni, produženi i kapitalni remonti proizvodnih kapaciteta EPS-a kako bi sistem bio spreman da stabilno i pouzdano radi tokom naredne zimske sezone.

Precizirano je da su ovih dana u toku kapitalni remonti Termoelektrane „Nikola Tesla“ A2 i Termoelektrane i kopova „Kostolac“ A1 i B1, a u toku je i revitalizacija reverzibilne hidroelektrane „Bajina Bašta“.

Iz EPS-a su naveli da se, u danima kada je potrošnja električne energije veća i za 15 odsto u odnosu na prosek prethodnih godina, zbog većeg korišćenja klima uređaja, kroz optimizaciju rada elektroenergetskog sistema, energija nabavlja u satima kada je cena najniža.

„U trgovini električnom energijom na slobodnom tržištu EPS nije ostvario gubitak kako insinuira Nikezić, naprotiv EPS je u ovoj godini ostvario profit od skoro 22 miliona evra, odnosno za toliko je više prodato energije nego što je kupljeno. Ističemo da proizvodnja u našim elektranama funkcioniše sigurno i stabilno i da će EPS, kao i uvek, obezbediti dovoljno električne energije za građane i privredu Srbije“, saopštio je EPS.

Kako je ranije objavljeno, Nikezić je izjavio da EPS „nastavlja da uvozi više od četvrtine ukupne potrošnje struje“ i to, kako je rekao, po najvišim cenama u Evropi.

Nikezić je upitao koju količinu električne energije je EPS uvezao u periodu od 8. aprila do 8. jula i po kojoj prosečnoj ceni, koliki finansijski gubitak je EPS ostvario na poslovima uvoza i izvoza električne energije u tom periodu, koliko je neplaniranih zastoja-ispada proizvodnih blokova EPS-a bilo u ta tri meseca ove, a koliko u istom periodu 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari