Zadovoljan sam postignutim rezultatima preduzeća u ovoj godini. Razlog za to je što je Elektroprivreda Srbije popravila svoj finansijski rezultat za 200 miliona evra. Takođe, ove godine smo imali rekordnu proizvodnju struje, a u izvozu je ostvaren je rekord u iznosu od 150 miliona evra.

Kada se uzme u obzir da su očekivanja bila da će 2013. godina biti završena sa 200 miliona evra gubitka, ostvareni rezultat je svakako pozitivan – izjavio je juče Aleksandar Obradović, generalni direktor Elektroprivrede Srbije.

On je dodao da su urađene dve varijante novog preglednijeg računa za struju, koji će tokom vikenda predstaviti Ministarstvo energetike na čiju inicijativu i dolazi do izmena. „Izmenjeni, pregledniji obračun bi trebalo da bude u primeni od kraja januara, ako ne bude zastoja u tenderu“, kazao je Obradović.

Obradović je istakao da zaposleni u EPS-u uredno vraćaju pozajmice koje su dobili od preduzeća i da neće doneti nikakvu novu odluku o pozajmicama radnicima ako na njoj ne stoji i potpis ministra energetike.

– Postoje i stvari koje nismo uspeli da sprovedemo u toku ove godine a trebalo je da uradimo. Reč je o korporativizaciji kompanije koja nije započeta. U cilju racionalizacije troškova izuzetno je bitno da se uradi korporativizacija, odnosno određene funkcije u kompaniji trebalo bi da budu centralizovane, kao što je, primera radi, reč o pravnim, finansijskim i PR funkcijama, a ne da svako od privrednih društava ima svoje posebne službe koje se bave tim poslovima. Koliko je korporativizacija bitna, najbolje pokazuje podatak da bi njenim sprovođenjem bila ostvarena ušteda od 100.000 evra dnevno. Razlog zbog čega nije još uvek sprovedena je što je sistem organizacije EPS postavljen tako da ne bude transparentan. Nigde u svetu ne postoji takav sistem organizacije kompanije kakav postoji u EPS-u. To je tako urađeno upravo da ne bi bilo transparentno. Prepreku u tom poslu je predstavljao i Upravni odbor koji je u međuvremenu uklonjen. Umesto njega je formiran Nadzorni odbor EPS-a koji ima jasan nalog od Vlade Srbije da korporativizacija mora da se sprovede – zaključio je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari