Kupcima koji imaju preplaćeni iznos računa za struju isporučenu do 30. juna automatski, višak novca će bez dolaska na šaltere, biti prebačen na račune kod EPS snabdevanja, rekli su juče u Elektroprivredi Srbije. Zamenik generalnog direktora EPS-a Životije Jovanović rekao je da je takva odluka doneta da bi se ukinule gužve koje su se pojavile na šalterima i rešili problemi koje su kupci imali.


„To nismo odmah uradili jer, strogo gledano, potreban je nalog kupca“, rekao je Jovanović podsećajući da je od 1. jula za snabdevanje strujom potrošača, a time i izdavanje i naplatu računa, zaduženo preduzeće EPS snabdevanje umesto Eelektrodistribucije. On je dodao da će svi kupci koji budu želeli da podignu novac za preplaćeni iznos računa za struju to moći da urade na šalterima elektrodistribucija. Po njegovim rečima rok za dobijanje popusta od pet odsto za redovno plaćanje struje potrošene u julu, umesto do 25. avgusta biće produžen do 31. avgusta. Jovanović je objasnio da je takva odluka doneta jer pojedinim kupcima računi nisu došli blagovremeno, a ima i slučajeva da još nisu stigli.

Ovog meseca zbog prebacivanja ugovora sa EDB-a na EPS snabdevanje, građanima je uz julski račun za struju od EPS snabdevanja stiglo i obaveštenje od elektrodistribucije koja ih je do sada snabdevala o iznosu dugovanja ili pretplate za struju isporučenu do 30. juna.

Zbog osnivanja novog preduzeća, EPS snabdevanje, građani koji imaju neizmiren dug dobili su neočekivano privilegiju da i pored toga, ukoliko uplate potrošnju za juli, za koju je obračun poslalo novo preduzeće, mogu da ostvare popust od pet odsto, iako nisu platili stari dug. Uz to, novonastala situacija povlači, kako se čini, i nemogućnost EDB-a da isključi struju neurednim platišama, što je do skoro bio ubedljiv argument za naplatu potraživanja. Naime, struju sada isporučuje EPS snabdevanje, a EDB ne može da „preseče kabl“ druge firme.

Da se Elektrodistribucija, odnosno ceo EPS sada našao u problemu zbog milijardi koje mu duguju građani i privreda, ukazuje i obaveštenje koje je kompanija poslala građanima o stanju njihovog „starog“ duga. U tom obaveštenju (koje, dakle, nije račun) EDB svoje bivše potrošače informiše o tome koliki im je dug i upozorava ih da će u slučaju da ne plate, kasnije morati da plate i kamatu i da će ih EDB tužiti sudu. Ranije obavezna opomena, da će dužniku biti isključena struja, sada se nigde ne pojavljuje.

U svetlu ovih činjenica, odluka države i EPS-a da pokrenu reprogram duga za struju, kojim se građanima može oprostiti i do 40 odsto neizmirenog iznosa, dobija jasniji smisao. Ova akcija oštro je kritikovana od mnogih kao nagrada onima koji struju ne plaćaju i šamar redovnim platišama, koji umesto 40 odsto popusta dobijaju relativno beznačajnih pet odsto. Ali, ako su elektrodistribucije izgubile zakonsko pravo da isključe struju svojim dužnicima, onda EPS-u ne ostaje ništa drugo, nego da na ovaj način pokuša da naplati bar deo dugovanja, pre nego što građani shvate da niko više ne može da im ugasi svetlo. U tom slučaju, donošenje zakona kojim je naređeno osnivanje EPS snabdevanja, pokazaće se kao kolosalna greška Vlade, koja nije uvidela da time sprečava EPS da naplati ogroman dug svojih potrošača.

EPS-u, istina, ostaje mogućnost da tuži građane ako stigne da preduhitri nastupanje roka zastarelosti, ali pretnja sudom je malo koga u Srbiji ikad naterala da plati račun državi. Crvena opomena, s druge strane, našim ljudima deluje mnogo ubedljivije.

Uskoro plaćanje računa karticama

Govoreći o teškoćama prestrojavanja na novi sistem, direktor EPS snabdevanja Dejan Vasić potvrdio je da se pregovara sa bankama o tome da se omogući plaćanje računa platnim karticama na svim šalterima elektrodistribucija. On je objasnio da to trenutno nije moguće jer je EPS snabdevanje moralo da napravi dogovor sa bankama. „Do kraja nedelje platne kartice moći će da se koriste na šalterima Elektrodistribucije Beograd, a do narednog obračunskog perioda i na šalterima svih ostalih elektrodistribucija“, obećao je Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari