EPS: Termoelektrana 'Kostolac B' dobila integrisanu dozvolu u oblasti zaštite životne sredine 1Kostolac B Foto: FoNet

Elektroprivreda Srbije (EPS) objavila je danas da je, rešenjem Ministarstva životne sredine, jedna od najznačajnijih termoelektrana EPS dobila najsveobuhvatniju dozvolu u oblasti zaštite životne sredine – integrisanu dozvolu (IPPC) za blokove B1 i B2 u termoelektrani „Kostolac B“.

Investicioni projekti za unapređenje zaštite životne sredine u termo sektoru, saopštio je EPS, dobili su potvrdu uspešnosti, a blokovi B1 i B2 termoelektrane „Kostolac B“ od 15. avgusta imaju IPPC, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da je EPS ispunio obaveze u skladu sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja, a ova dozvola, koja propisuje uslove za rad postrojenja u pogledu zaštite životne sredine, izdata je na 10 godina.

Kako je precizirano, termoelektrana „Kostolac B“ ima sistem za odsumporavanje dimnih gasova, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a uređene su i deponije za odlaganje pepela i šljake, kao i deponije gipsa, naveli su iz Sektora za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine u proizvodnji energije i uglja u EPS.

Dodaje se da su u toku završni radovi za puštanje u rad SNCR sistema za obradu izduvnih gasva, čime će se dodatno smanjiti i emisija azotnih oksida u dimnom gasu.

Sve tehnologije koje su do sada primenjene za zaštitu životne sredine predstavljaju najbolje dostupne tehnike prepoznate odgovarajućim EU dokumentom (VAT/VREF).

U februaru 2023. godine, EPS je dobio integrisanu dozvolu za termoelektrana-toplana „Novi Sad“, koja za proizvodnju električne i toplotne energije koristi prirodni gas kao energent.

U toku je i procedura za dobijanje ove dozvole za termoelektrane u Ogranku termoelektrane „Nikola Tesla“, termoelektrane „Kostolac A“ i u drugim postrojenjima „Panonskih TE-TO“, kao i za Toplanu Vreoci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari