Elektroprivreda Srbije imala je u 2012. godini naplatu od 98,97 odsto, što je najbolji rezulat u poslednjih pet godina, izjavio je direktor za distribuciju u EPS-u Dejan Vasić. On je za kompanijski časopis Kilovat sat rekao da takva naplata u 2012. godini omogućuje da se više uloži u infrastrukturu, posebno mernu, što će dovesti do daljeg poboljšanja naplate i smanjivanja gubitaka električne energije, koji su iznosili 14,3 odsto.


Vasić je rekao da poboljšanje procenta naplate nije pomoglo da se zaustavi rast potraživanja od dela kupaca, navodeći da su početkom 2012. bile 83 milijarde dinara duga, a na kraju septembra 95 milijardi dinara, od čega su 78 milijardi dugovi stariji od 60 dana.

„Reč je o godinama nagomilavanim dugovima, koje će poslovodstvo EPS-a i resorno ministarstvo uskoro početi da razrešavaju“, rekao je Vasić. Prema pripremljenom modelu, koji će se naći pred Vladom Srbije, namera je da se deo kamata otpiše da bi se kupcima omogućilo da ostatak duga otplaćuju na rate.

Vasić je dodao i da je promenjen model razdvajanja u distribuciji, tako da će sve elektrodistribucije ostati onakve kakve jesu. Predloženo je da se osnuju dva nova privredna društva, operator i snabdevač, a elektrodistribucije će raditi u ime i za račun operatora distributivnog sistema i snabdevača, koji bi trebalo da dobije status javnog.

Nova privredna društva potpisaće ugovore sa elektrodistribucijama, koje će za svoj rad dobijati odgovarajuću naknadu, dodao je Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari