EPS: Voda nije ušla u kopove „Kolubare“ i nema materijalne štete, proizvodnja uglja stabilna 1Foto: EPS AD

EPS demantuje navode Dušana Nikezića, potpredsednika Stranke slobode i pravde i obaveštava javnost da voda nije prodrla na kopove „Kolubare“ i da je proizvodnja uglja stabilna, saopšteno je danas iz ove institucije.

Oni dodaju da nije pričinjena nikakva materijalna šteta po rudarsku opremu.

„Velika količina kiše koja je pala juče popodne u veoma kratkom periodu otežala je proizvodni proces, ali zaposleni, bageri i druga rudarska mehanizacija nisu bili ugroženi. Sistem je organizovan tako da se voda kroz sisteme odvodnjavanja i vodosabirnike sakuplja na određene tačke unutar kopova. Zaposleni i vatrogasci su reagovali u skladu sa procedurama, a trafostanica je nakratko preventivno isključena“, objašnjavaju iz EPS-a.

Oni naglašavaju da nije istina da ništa nije preduzeto u zaštiti kopova od velikih padavina.

„Dve velike brane, Bistrica i Trbušnica koje je izgradio EPS, u okviru projekta regulacije sliva reke Peštan za potrebe zaštite kopa Polje „E“ i mesnih zajednica uz sliv reke, tokom jučerašnjeg dana zadržale su oko dva miliona kubika vode. U funkciji su bili i svi ostali objekti sistema za zaštitu kopova od poplava i na taj način je sprečeno izlivanje vodotokova u kopove“, navode nadležni EPS-u.
Iz EPS-a su za Danas istakli da proizvodnja struje ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, niti je trpela posledice padavina. Takođe, ni u jednom trenutku, tvrde u EPS-u, nije bilo interventne kupovine električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari