Er Srbija od danas ima letove dva puta nedeljno do Guangdžoua 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Er Srbija je od danas uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Guangdžoua, u Kini, što je druga destinacija u toj azijskoj zemlji do koje srpska nacionalna avio-kompanije saobraća u redovnom saobraćaju.

Letovi između glavnog grada Srbije i Guangdžoua, koga nazivaju „kapije južne Kine“, obavljaće se dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom, avionima tipa erbas A330-200 iz dugolinijske flote Er Srbije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je, na svečanosti povodom prvog leta, da su ekonomske veze između Srbije i Kine sve značajnije i da će uskoro biti uspostavljen i let za Šangaj, saopštilo je ministarstvo.

„Veoma smo zahvalni našim kineskim prijateljima na razvoju naših ekonomskih i svih drugih odnosa, pre svega kulturnih“, rekao je Vesić i čestitao čestitao 75-godišnjicu osnivanja Kine, ističući da je upravo zato doneta odluka da prvi let za Guangdžou bude u vreme kada Kina slavi ovu godišnjicu.

On je naglasio da Er Srbija, računajući i let za Guangdžou, trenutno leti ka 85 destinacija.

Kazao je i da se očekuje da let za Guangdžou bude pre svega poslovni, ali da će ga koristiti i turisti.

„Poslovni zato što su ekonomske veze između Srbije i Kine sve značajnije. Od 1. jula je na snazi Sporazum o slobodnoj trgovini između naše dve zemlje tako da očekujemo još više poslovnih ljudi“, rekao je Vesić.

On je naveo da će pored dva leta nedeljno Er Srbije, između Guangdžou i Beograda dva puta nedeljno leteti i jedna kineska kompanija.

„Tako da ćemo imati ukupno četiri leta nedeljno za ovaj kineski grad. Zajedno sa još jednom kineskom kompanijom imamo let za Peking i Tjenđin, a uskoro će biti još jedan let za Kinu i to za Šangaj“, rekao je Vesić.

Podsetio je i da je poslednjeg dana avgusta ove godine Er Srbija dostigle broj od tri miliona prevezenih putnika, da je 25. septembra imala 3,4 miliona putnika i da očekuje da ove godine očekuje rekordan rezultat.

Vesić predvodi delegaciju Srbije koja je prvim letom otišla u posetu Guangdžou, a u delegaciji su i ministar turizmai omladine Husein Memić i izvršni direktor Infrastrukture železnice Srbije Milan Novović.

Er Srbija je saopštila da su svečanom ispraćaju inauguracionog leta za Guangdžou prisustvovali i ambasador Kine u Srbiji Li Ming, predstavnici vazduhoplovnih vlasti i avio-industrije.

„Ponovno uvođenje letova između Srbije i Kine, u decembru 2022. godine, bio je značajan korak za našu kompaniju, ali i ceo region Zapadnog Balkana. Er Srbija je u tom trenutku bila jedna od samo nekoliko kompanija koje su letele do Kine, pa je direktna veza do Tjenđina predstavljala most za ekonomsku, kulturnu i turističku razmenu između Srbije i te azijske zemlje“, rekao je generalni direktor Er Srbije Jirži Marek.

On je dodao da uvođenjem Guangdžoua u svoju mrežu destinacija Er Srbija proširuje prisustvo u Kini, pružajući putnicima veću mogućnost izbora.

Marek je naveo da je Guangdžou jedan od najvažnijih industrijskih i trgovinskih centara u Kini, zbog čega veruje da će direktni letovi do tog grada biti posebno zanimljivi poslovnoj zajednici Kine i Srbije, ali i čitave Evrope.

„Blizina Hong Konga i Makaoa, čini ovu destinaciju veoma atraktivnom i za turistička putovanja“, rekao je Marek.

Er Srbija leti do aerodroma Guangdžou Bajun koji je od centra grada udaljen 28 kilometara.

To je, kako je navedeno, ključno međunarodno vazdušno čvorište kineske nacionalne inicijative „Jedan pojas, jedan put“ i „Vazdušnog puta svile“ i ujedno glavni aerodrom u oblasti Velikog zaliva Guangdong-Hong Kong-Makao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari