Er Srbija i kineska avio-kompanija Čajna Sautern dogovorile unapređenje saradnje 1Foto: Shutterstock/DenisKlimov

Er Srbija objavila je danas da je sa nacionalnom avio-kompanijom Kine Čajna Sautern dogovorila unapređenje komercijalne saradnje i potpisala Memaorandum o razumevanju.

Dokument su u Beogradu potpisali direktor za komercijalu i strategiju Er Srbije Boško Rupić i generalni direktor komercijalnog upravnog odbora kompanije Čajna Sautern Vang Džen, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, u okviru Memoranduma o razumevanju, kompanije će pregovarati o jačanju saradnje u raznim oblastima, a koje se odnose, između ostalog, na kod-šer partnerstvo, kargo operacije, usluge zemaljskog opsluživanja, MRO usluge (održavanja, popravke i remonta), ketering, opcije saradnje u putničkim salonima u svojim mrežama i drugo.

Istaknuto je da, u želji da svojim putnicima ponude što kvalitetnije, konkurentnije i isplativije usluge, srpska i kineska avio-kompanija istražuju mogućnosti dalje komercijalne saradnje koja bi mogla da dovede i do zajedničkog ulaganja.

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek kazao je da su strateški planovi te avio-kompanije usko povezani sa razvojem saobraćaja sa Kinom.

„Već skoro dve godine uspešno letimo do Tjenđina, 30. septembra, po prvi put uvodimo direktnu avio-liniju između Beograda i Guangdžoua, a krajem 2024. godine planiramo da poletimo za Šangaj. Memorandum o razumevanju koji smo potpisali sa avio-kompanijom Čajna Sautern predstavlja važan korak u unapređenju odnosa između naših kompanija, ali i država“, rekao je on.

Dodao je da se uz proširenje komercijalne saradnje, kojom se obezbeđuje bolja povezanost Srbije i Kine, razmatraju i zajednička ulaganja.

Predsednik Čajna Sautern erlajns holdinga Han Venšeng podsetio je da je ta kompanija nedavno pokrenula novu avio-liniju iz Guangdžoua do Beograda, što će, smatra, značajno unaprediti povezanost Kine i zemalja koje učestvuju u inicijativi „Pojas i put“.

„Potpisivanje ovog Memoranduma o razumevanju predstavlja ključni korak u posvećenosti Čajna Sautern inicijativi ‘Pojas i put’, kao i novu polaznu tačku za saradnju sa Er Srbijom“, kazao je Venšeng.

Er Srbija i Čajna Sautern su do sada sarađivale po osnovu interlajn saradnje u formi takozvanog specijalnog proratnog ugovora kojim su omogućene dodatne opcije putovanja za putnike između Beograda i Guangdžoua preko zajedničkih tačaka iz saobraćajnih mreža dva prevozioca.

Uvođenjem direktnih letova između prestonice Srbije i grada Guangdžou u Kini, otvoriće se dodatne mogućnosti značajnog unapređenja pomenute saradnje u vidu dodatnih tačaka širom saobraćajnih mreža dve avio-kompanije, a preko Guangdžoua i Beograda, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari