B92 je osnovan 1989. godine i vremenom je narastao u kompaniju koja obuhvata radio i televizijsku stanicu sa nacionalnim pokrivanjem, prvi domaći specijalizovani news kanal, najposećeniji Web portal u regionu, servis za Internet provajding, kao i književno izdavaštvo, muzičku produkciju i kulturni centar REX. Sa oko 300 stalno i 200 honorarno zaposlenih, kao i visokim rejtingom svih svojih programa, B92 predstavlja značajnu snagu na medijskoj sceni Srbije.

Nagli rast cele kompanije, kao i kompleksnost organizacije jedne medijske kuće, doprineli su usložnjavanju strukture prihoda i troškova u kompaniji B92. Osnovni segmenti, koji zauzimaju najveći deo poslovanja kompanije, su TV, radio i Web produkcija, uslužne delatnosti koje se prepliću u mnogim aspektima, a čiji je krajnji proizvod sadržaj koji se emituje ili postavlja na Web lokaciju, bilo da je u pitanju pojedinačna vest ili kompletna emisija.

Složena organizacija je zahtevala informacioni sistem koji bi mogao da obuhvati sve aspekte i da na pravi način generiše izveštaje koji su potrebni za operativno, ali i strateško odlučivanje. „Tragali smo za softverom koji je u stanju da preciznije izvrši raspodelu troškova i prihoda po pojedinačnim programima tj. našim proizvodima, i da uzme u obzir i podatke kao što su rejting poeni emisije i tako odredi profitabilnost programa“, kaže Gordana Stošić, direktor interne kontrole u B92, i dodaje: „Microsoft Navision tj. Dynamics NAV je odabran kao softver koji ima mogućnost razvoja u pravcu koji je potreban našoj kompaniji.“ Infrastruktura koja podržava Dynamics NAV je bazirana na Windows Serveru 2003, a podaci su smešteni na SQL Serveru 2005.

Proces implementacije Microsoft Dynamics NAV-a započet je jula 2006. i za oko tri meseca je završeno snimanje stanja i analiza i definisanje radnih procesa, a sistem je zvanično pušten u rad 1. januara 2007. „Najvažniji i najteži zahtev je bio postaviti strukturu, kodiranje i upotrebu dimenzija, koji zajedno vode do dobijanja krajnjeg rezultata, a to je praćenje troškova po pojedinačnim elementima“, kaže Gordana Stošić. „Ovaj projekat možda nije najveći koji je Adacta do sada radila, ali je svakako najsloženiji. Na nivou kompletnog rešenja, dorade osnovnih modula dostižu i do 2/3 ukupnog sistema“, kaže Bogdan Obradović, generalni direktor kompanije Adacta, zadužene za implementaciju Dynamics NAV ERP sistema u kompaniji B92.

Glavni, i najteži zadatak je bio formirati bazu tako da se svi podaci iz nje mogu upotrebiti za izveštavanje po svim nivoima, dok je drugi značajni zahtev bila precizna alokacija resursa i troškova. Kompleksna organizacija ove medijske kuće se može pokazati i kroz sledeći primer: vest, koju stvara novinarsko-snimateljska ekipa, se distribuira na televiziju, radio i Web stranicu. Dakle, jedan trošak se raspodeljuje na tri segmenta, a njegovu vrednost generišu timovi od nekoliko osoba, od kojih samo pojedini imaju fiksne uloge (npr. novinari), dok tehničko osoblje može imati višestruke uloge (snimatelj-tonac-vozač).

„Kao glavnu prednost novog sistema izdvojila bih to što su sad svi podaci na jednom mestu, čime je znatno olakšan rad računovodstvu i finansijama. Pojedini troškovni centri sada mogu sami da prate realizacije pojedinačnih poslova, što ranije nije bilo moguće, većsu morali da traže izveštaje od finansijskog odeljenja, a uvedeni su i izveštaji za sve nivoe menadžmenta. I na kraju, izbačene su sve pomoćne knjige – sve se radi kroz Dynamics NAV“, objašnjava Gordana Stošići dodaje: „Verujemo da će dalje organizacione promene u kompaniji doprineti još većem iskorišćenju njegovih prednosti.“

Objedinjena je kadrovska evidencija, a mnogi uobičajeni procesi su sada znatno ubrzani. „Redovni dvonedeljni obračun plata je nekad trajao 15 dana u kontinuitetu, a sada se završava za 3 dana, dok su važni izveštaji, koji su se ranije dobijali sa zakašnjenjem od dva meseca, sada na raspolaganju za 5 do 10 dana“, kaže Gordana.

Glavni godišnji izveštaji, namenjeni upravnom odboru, uglavnom prikazuju praćenje planova i ostvarenja planova, mogućnosti za dalji razvoj kompanije, kao i prostor za buduće investicije. „Otvaranje specijalizovanog news kanala je ideja koja postoji u B92 većgodinama unazad, ali je realizacija krenula tek nedavno. Iako izveštaji o poslovanju koje smo dobili zahvaljujući NAV-u nisu bili presudni za konačnu odluku o otvaranju news kanala, svakako su joj doprineli i na osnovu njih je napravljen biznis plan za novi kanal“, kaže Gordana Stošić, direktor interne kontrole u kompaniji B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari