Erste banka juče je postala prva banka u Srbiji koja je svoje korporativne obveznice ponudila na prodaju na primarnom tržištu Beogradske berze i tom prilikom su kupca našle hartije vredne 1,45 milijardi dinara.


Beogradska berza je saopštila da je to ujedno bilo i prvo primarno trgovanje nekim finansijskim instrumentom na organizovanom tržištu još od 2003. godine. Erste je na aukciji ponudila 210.000 obveznica, pojedinačne vrednosti od 10.000 dinara, što predstavlja vrednost cele emisije od 2,1 milijardu dinara. Prodato je 70 odsto ponuđenih dvogodišnjih hartija, koje nose godišnju kamatnu stopu od 15 odsto.

– Ovaj pionirski korak za naše tržište pokazao je da postoji veliko interesovanje investitora za ulaganje u obveznice stabilnih i perspektivnih banaka. Cilj nam je da budemo i predvodnici u kreiranju sekundarnog tržišta dužničkih hartija od vrednosti u Srbiji, kao prvom koraku revitalizacije domaćeg tržišta kapitala“, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke, koji je dodao da će prikupljena sredstva iskoristiti za finansiranje stanovništva, ali i privrede.

Narodna banka Srbije saopštila je da ova prodaja pokazala da na tržištu postoji interes za dugoročno dinarsko investiranje i u dužničke hartije bankarskog sektora te da ova emisija „pozitivno deluje u pravcu dinarizacije i stabilnosti finansijskog sistema, jer veće učešće dugoročnih dinarskih izvora banaka, znači i veće dugoročno kreditiranje u dinarima, odnosno smanjivanje deviznih rizika u domaćem finansijskom sistemu“.

„NBS pozitivno ocenjuje prodaju dugoročnih dinarskih obveznica i očekuje da će domaće banke u sve većoj meri koristiti ovaj vid finansiranja, kao i da će im se pridružiti domaća preduzeća i međunarodne finansijske institucije“, navode u centralnoj banci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari