Sporazum o strateškom partnerstvu srpske avio-kompanije Jat ervejz i Etihad ervejza iz Ujedinjenih Arapskih Emirata biće potpisan 1. avgusta, najavile su juče te kompanije. U ime Vlade Srbije sporazum će potpisati prvi potpredsednik Aleksandar Vučić.


Vlada Srbije je 17. juna potpisala sa Etihadom memorandum o razumevanju, za unapređenje razgovora o mogućem investiranju Etihada u Jat ervejz. Predsednik Etihada Džejms Hogan je tom prilikom najavio da bi na osnovu uvida u poslovanje i pregleda dokumentacije Etihad mogao da da ponudu za Jat za 30 dana. Etihad i Jat potpisali su 15. aprila ugovor o saradnji kroz zajedničke letove i prodaju karata, a Etihad ervejz je na osnovu tog dokumenta 15. juna uveo svakodnevne letove na liniji između Beograda i Abu Dabija.

Država je u prošloj deceniji bezuspešno pokušala da privatizuje Jat ervejz. Na prodaju je ponuđen 2008. godine, ali se i na taj tender niko nije javio. Etihad, jedna od najbrže rastućih avio-kompanija u svetu, osnovana je 2003. godina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Suvlasnik je avio-kompanija Er Berlin, Er Sejšeli, Virdžin Australija, Er Lingus, Džet ervejz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari