Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu između kompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i domaćeg avio-prevoznika Jat trebalo bi da bude potpisan sredinom aprila u Beogradu, najavio je juče ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, koji boravi u Abu Dabiju.

„Želimo da Jat postane profitabilna kompanija i ponos Srbije. Uveren sam da će Etihad biti idealan partner za našu nacionalnu avio-kompaniju. Dogovorili smo se da već sredinom aprila njihov menadžment dođe u Beograd. Oni već od početka aprila kreću sa detaljnom analizom poslovanja Jata. Verujem da ćemo u naredna dva meseca završiti sve dogovore o strateškom partnerstvu Jata i Etihada“, izjavio je Dinkić.

Komercijalna saradnja dva prevoznika podrazumeva uvođenje svakodnevnih letova na liniji Beograd – Abu Dabi od sredine godine, kao i otvaranje linije u saradnji sa prevoznikom Er Berlin na relaciji Beograd – Berlin – Čikago i još tri destinacije za Sjedinjene Američke Države.

Partnerstvo Jata i Etihada podrazumeva i nabavku novih aviona za Jat, na osnovu čega bi Etihad mogao da preuzme 49 odsto vlasništva u srpskoj kompaniji i zaključi dugoročni ugovor o upravljanju Jatom. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, Etihad je izrazio spremnost da odmah pomogne Jatu u lizingu četiri nova aviona koja su potrebna već od juna zbog početka turističke sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari