Izglasane carine EU na kineske električne automobile, Nemačka bila protiv 1Foto: Pixabay / GoranH

Zemlje članice Evropske unije (EU) glasale su danas za uvođenje carina na električne automobile uvezene iz Kine, uprkos protivljenju Nemaca koji strahuju od trgovinskog rata sa Pekingom.

Evropska komisija (EK) sada ima odrešene ruke da na porez od 10 odsto, koji je već na snazi, dodatno naplati i do 35 odsto na električna vozila kineske proizvodnje.

Te kompenzacione carine trebalo bi da stupe na snagu krajem oktobra. Cilj odluke je, navodi AFP, ponovo uspostavljanje fer uslova konkurencije sa kineskim proizvođačima koji dobijaju subvencije od države.

Evropska komisija je u saopštenju za javnost pozdravila današnju odluku kojom je „dobila neophodnu podršku od država članica“. EK takođe naglašava da su Brisel i Peking nastavili dijalog kako bi pokušali da pronađu rešenje putem pregovora.

Kina, međutim, osuđuje pristup koji smatra da je protekcionistički, dok je ranije već reagovala pokretanjem istraga prehrambenih i alkoholnih proizvoda koje uvozi iz EU.

Kineska privredna komora pri EU izrazila je „duboko razočarenje“ nakon glasanja u Briselu i pozvala Evropsku uniju da „odloži primenu carina i da da prednost dijalogu“.

Nemačka je, zajedno sa Mađarskom, Slovačkom, Slovenijom, Maltom, glasala protiv poreskog plana Komisije, ali nije uspela da prikupi većinu neophodnu da ga poništi, piše AFP.

Carine su dobile podršku deset država članica uključujući Francusku, Italiju i Poljsku. Dvanaest drugih je bilo uzdržano, uključujući Španiju i Švedsku, koje su ipak izrazile svoje nezadovoljstvo.

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da Evropska unija rizikuje da uđe u „ekonomski hladni rat“ sa Kinom.

„Ono što nas teraju da radimo, ono što radi Evropska unija, je ekonomski hladni rat. To je nešto najgore što može da se desi Evropi. Ako se ovo nastavi, evropska ekonomija će umreti“, rekao je Orban.

EU je u julu uvela privremene tarife do 37,6 odsto na električna vozila proizvedena u Kini. Peking je, kao odgovor, u avgustu podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji, navodeći da carine krše pravila organizacije i podrivaju globalnu saradnju po pitanju klimatskih promena.

Kina je takođe pokrenula istrage o izvozu francuskog konjaka, svinjskog mesa i mlečnih proizvoda iz EU. Istrage su izazvale bojazan od trgovinskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari