EU daje Kosovu 75 miliona evra kao podršku u borbi protiv energetske krize 1EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ambasador EU u Prištini Tomaš Šunjog i prvi zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi potpisali su danas sporazum po kom će Unija preneti Kosovu 75 miliona evra kao direktnu finansijsku pomoć u borbi sa energetskom krizom.

Iznos od 75 miliona evra je prva tranša novca koju će Kosovo dobiti iz paketa energetske podrške EU za Zapadni Balkan u vrednosti od milijardu evra.

Ceo paket će biti isporučen u dva dela od po 500 miliona evra, pri čemu se prvi paket odnosi na pružanje direktne podrške najugroženijim porodicama i preduzećima, a drugi deo ima za cilj tranziciju regiona prema čistoj energiji i smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva.

„Ničim izazvana i neopravdana ruska invazija na Ukrajinu uticala je na ceo svet izazivajući energetsku i prehrambenu krizu. Efekte tih kriza najteže osećaju ranjivije ekonomije, a EU se uključila kako bi podržala Ukrajinu da se odbrani od invazije i pomogla svojim partnerima da se izbore sa krizom“, rekao je ambasador Šunjog.

Najavio je da će 25 miliona evra namenjenih Kosovu, biti usmereno na subvencionisanje računa za energiju i alternativne metode grejanja kao što su drva i pelet za oko 200.000 domaćinstava, uključujući tu i penzionere, samohrane majke, korisnike socijalnih programa i marginalizovane grupe.

Ambasador je dodao da će 15 miliona evra biti usmereno na motivisanje građana da štede energiju tako što će domaćinstvima obezbediti subvencionisanje računa za energiju u visini uštede koju su ostvarili u odnosu na isti mesec prošle godine.

Ta mera važiće za period januar-april 2023. godine i trebalo bi da je iskoristi oko 160.000 domaćinstava.

Preostalih 35 miliona evra biće upotrebljeno za pomoć domaćinstvima i mikro, malim i srednjim preduzećima za povećanje energetske efikasnosti.

Zamenik premijera Besnik Bislimi najavio je da će Vlada Kosova iskoristiti obezbeđena sredstva za nastavak sprovođenja mera planiranih za smanjenje socio-ekonomskog uticaja energetske krize na građane.

„Podrška EU od 75 miliona evra dopunjuje vladinu šemu energetske podrške. Ovo je prvi put da u okviru korišćenja IPA fondova EU nudi sva sredstva iz godišnjeg programa kao sredstva koja se direktno ulivaju u budžet zemlje, i to upravo po našem zahtevu prema Evropskoj uniji“, rekao je Bislimi.

EU je najveći donator finansijske pomoći za Kosovo, sa 1,2 milijarde evra obezbeđenih kroz Instrumente pretpristupne pomoći (IPA) I i II, od 2007. do 2022. godine.

Unija je i najveći trgovinski partner Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari