EU finansirala izgradnju mosta u opštini Vrnjačka Banja 1Foto: Shutterstock/lirik39

Evropska unija (EU) je uložila 160.000 evra u izgradnju mosta na Maloj reci u Novom Selu, u opštini Vrnjačka Banja, koji je bio srušen tokom poplava 2023. godine.

Most je dug 13 metara i namenjen je putnicima i vozilima, a finansiran je preko EU PRO Plus programa.

„Ova podrška je od velikog značaja za našu opštinu, jer most omogućava bolju povezanost i olakšava svakodnevni život naših građana, a posebno stanovnika Novog Sela i Rsavaca. Uz podršku EU, opština Vrnjačka Banja je realizovala niz kvalitetnih projekata sa ciljem unapređenja života ljudi“, izjavio je predsednik opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović.

Most je inovativno konstruktivno rešenje jer je lučna čelična konstrukcija fleksibilna i elastična, omogućavajući veliku nosivost, dok zasvođeni oblik mosta osigurava optimalan protok vode i pruža sigurnost u slučaju bujičnih poplava.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, EU podržava sa 40 miliona evra.

Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari