Evropska unija je odlučila da počne pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini sa SAD i pored tenzija u odnosima zbog otkrića o nadzoru komunikacija evropskih institucija i predstavništava kojim je rukovodila američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA).

Paralelno s početkom pregovora evropski i američki stručnjaci će razjasniti šta su sve obuhvatale špijunske aktivnosti Amerikanaca. Sporazum o slobodnoj trgovini između SAD i EU bio bi najambiciozniji takav sporazum u svetu, a obe strane u njemu vide potencijal za oporavak privrede. Prema procenama, sporazum o slobodnoj trgovini bi mogao da donese EU godišnje oko 120 milijardi evra a SAD 95 milijardi.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je 3. jula u Berlinu u prisustvu nemačkih i francuskih lidera saopštio da će pregovori između SAD i EU ipak početi 8. jula, ali da paralelno s tim radne grupe treba da razjasne šta je sve obuhvaćeno američkim špijuniranjem.

„Danas smo se saglasili o sledećem: mi verujemo u transatlantske odnose, ali želimo istovremeno i radne grupe“ koje će analizirati uticaj aktivnosti Amerikanaca, rekao je Barozo.

Pregovori o slobodnoj trgovini su bili dovedeni u pitanje nakon medijskih izveštaja da je američka NSA prisluškivala institucije EU u Briselu, ali i njene kancelarije u Vašingtonu i Njujorku, što je između ostalog otkriveno na osnovu informacija koje je obelodanio bivši saradnik NSA Edvard Snouden. Nakon tog otkrića, Francuska i Nemačka su imale različite poglede na pokretanje pregovora o slobodnoj trgovini sa SAD. Berlin je bio za to da se pregovori što pre otvore dok je Pariz bio za „privremenu suspenziju“ procesa.

U međuvremenu, američki predsednik Barak Obama je razgovarao telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u noći između 3. i 4. jula, nastojeći da je uveri da SAD vrlo ozbiljno shvataju zabrinutost svojih evropskih saveznika i partnera posle otkrića o američkom špijuniranju Evropljana. Obama i Merkelova su se dogovorili su se da organizuju sastanak bezbednosnih zvaničnika dve zemlje na visokom nivou kako bi se detaljnije razmotrili navodi o špijuniranju američke NSA u inostranstvu, saopštila je Bela kuća.

Bela kuća je takođe navela da će se eksperti iz SAD i Evrope sastati već 8. jula da razmene informacije o američkom programu nadzora komunikacija „Prizm“, koji, prema oktrićima Snoudena, takođe pogađa evropske građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari