EU potražuje 16 milijardi kubnih metara u zajedničkoj kupovini gasa 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

mpanije su registrovale potražnju za skoro 16 milijardi kubnih metara (bcm) gasa u drugoj rundi zajedničke kupovine gasa od strane Evropske unije, izjavio je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčović.

Kako prenosi “Bilten”, Agencije za energetiku Srbije drugi zajednički tender EU za kupovinu gasa, obuhvatiće isporuke tog energenta do marta 2025. godine, rekao je Šefčović na Blumberg događaju u Briselu.

EU je pokrenula zajedničku kupovinu gasa kako bi pomogla da se popune podzemna skladišta pre zime i kombinuje tržišni uticaj objedinjene kupovine zemalja EU, umesto da se međusobno takmiče na globalnim tržištima kako bi osigurale gorivo koje će zameniti izgubljene isporuke ruskog gasa, piše Rojters.

Uprkos početnom skepticizmu oko toga da li će kompanije koristiti ovu šemu, izgleda da će EU premašiti svoj cilj zajedničkog kupovanja oko 13,5 bcm gasa. Prvi tender zatvoren u maju već je obuhvatio zahteve kompanija za zajedničku kupovinu 11,6 bcm.Te količine predstavljaju tek deo ukupne potražnje EU od oko 360 bcm, ali imaju za cilj da pomognu zemljama da se pripreme za još jednu zimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari