Iako se 15. avgust, neformalni rok koji je srpska strana dala Vladi Makedonije da povuče uredbu o ograničavanju uvoza pšenice i brašna iz naše zemlje, u potpunosti približio, još uvek nema nikakvih naznaka da će Skoplje tu uredbu zaista i povući.


– Podrobno pratimo šta se u Makedoniji dešava po tom pitanju. Međutim, još uvek nemamo bilo kakvu relevantnu informaciju da je Skoplje preduzelo bilo kakav potez da se uredba ukine. Mi smo već u kontaktu sa Ministarstvom poljoprivrede, koje je nadležno da sa naše strane osmisli kontramere koje bi se eventualno preduzele prema Makedoniji ako se uredba ne ukine u dogledno vreme. Postupak je takav da će Ministarstvo poljoprivrede propisati kontramere, ako Skoplje ne ispoštuje rok, i potom će ih dostaviti našem ministarstvu. Naš zadatak će biti da ih pravno uobličimo i sprovedemo u delo. Mi ćemo u tom slučaju svakako obavestiti i CEFTA da Makedonija nije uradila ono što joj je od strane svih članica tog sporazuma naloženo – kaže za Danas Bojana Todorović, pomoćnica ministra trgovine Srbije. Na pitanje kada bi kontramere protiv Skoplja mogle da stupe na snagu, ona je odgovorila da tako nešto najranije treba očekivati početkom sledeće sedmice.

Todorovićeva podseća da su sve zemlje CEFTA zauzele stav da Makedonija mora da ukine uredbu o ograničavanju uvoza pšenice i brašna jer je u potpunosti u suprotnosti sa sporazumom.

– Skoplju nismo predočili bilo kakav formalni termin u kome bi uredba trebalo da bude povučena, međutim s obzirom da je odluka o tome donesena pre mesec dana, kolokvijalno očekujemo da bi Makedonija uredbu trebalo da ukine do srede 15. avgusta – ističe ona.

Inače, nedavno je Udruženje mlinara i pekara „Žitovojvodina“ upozorilo da zbog ograničenja izvoza u Makedoniju, izvoznici trpe veliku štetu i apelovalo na ministra trgovine Rasima Ljajića da preduzme odgovarajuće mere protiv Skoplja kako bi se problem što pre rešio. Mera kojom je makedonska vlada ograničila uvoz brašna i pšenice iz Srbije stupila je na snagu 1. jula, ali je nakon sastanka sa ministrom trgovine Srbije Rasimom Ljajićem 10. jula pristala da pokrene proceduru za izmenu te uredbe. Mera koju je donela Vlada Makedonije predviđa da su za kilogram uvezene, makedonski uvoznici u obavezi da kupe tri kilograma domaće pšenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari