Evropska centralna banka će još povećavati kamatne stope u borbi sa snažnom inflacijom 1Evropska centralna banka Foto: EPA/ BORIS ROESSLER

Evropska centralna banka (ECB) će, po svemu sudeći, još povećavati kamatne stope u borbi sa snažnom inflacijom, rekao je danas predsednik Bundesbanke Joakim Nagel i dodao da iako usporava, stopa inflacije je i dalje previsoka za opuštanje, prenosi DPA.

„Najnovije prognoze nagoveštavaju da ne možemo očekivati brzo stabilizovanje cena“, rekao je Nagel na današnjem bankarskom samitu u Frankfurtu.

Prema njegovim rečima, inflacija je upornija od očekivanog i monetarna politika sada mora biti upornija i doslednija nego što se pretpostavljalo.

Nakon godina sa kamatom na nuli, ili čak negativnom kamatom, ECB je proteklog leta pod pritiskom usijanih cena promenila kurs.

Od jula je ECB osam puta povećavala referentnu kamatnu stopu, na sadašnjih četiri odsto.

Pritom, predsednica ECB Kristin Lagard je već pred sledeće zasedanje Upravnog odbora 27. jula najavila novu korekciju naviše.

Slično se izjasnio i Nagel, koji kao član odbora ECB saodlučuje o kamati.

„O daljem povećanju kamatnih stopa odlučićemo prema razvoju situacije i budućim podacima. Prema mom mišljenju, pred nama je ostalo još dosta putovanja“, rekao je Nagel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari