Evropska centralna banka (ECB) smanjila kamatnu stopu, sledi pad kamata na stambene kredite 1foto EPA/ARNE DEDERT

Savet guvernera Evropske centralne banke (ECB) odlučio je na današnjem sastanku da smanji referentne kamatne stope za 0,25 procentnih poena.

Kao što se i očekivalo, sada će ključna kamatna stopa biti 4,25 odsto, dok će kamatna stopa na depozitne olakšice biti 3,75 odsto, a na kreditne olakšice 4,5 odsto.

U obrazloženju se navodi da je restriktivna monetarna politika donela smanjenju tražnje i usidravanju inflatornih očekivanja, ali s druge strane visok rast plata je zadržao pritisak na domaće cene, pa će inflacija ostati iznad ciljanog nivoa od dva odsto, do sledeće godine.

Kako se navodi u saopštenju ECB, inflacija je od septembra 2023. godine smanjena za 2,5 procentna poena. Nove projekcije inflacije u evrozoni u ovoj godini su 2,5 odsto, a u 2025. godini 2,2 odsto, da bi u 2026. pala na 1,9 odsto.

Ako se iz inflacije isključi uticaj cena energije i hrane, očekuje se da će inflacija u evrozoni u ovoj godini iznositi 2,8 odsto, sledeće godine 2,2 odsto, a u 2026. godini dva odsto.

Projekcije rasta BDP-a evrozone za ovu godinu iznose 0,9 odsto, u 2025. 1,4 odsto i 1,6 odsto u 2026.

Savet guvernera ECB je najavio i smanjenje imovine u okviru pandemijskog programa urgentnog otkupa hartija za 7,5 milijardi evra mesečno tokom druge polovine godine.

Dugoočekivano smanjenje referentne kamatne stope ECB, po pravilu se prenosi na sve druge kamatne stope na dug u evrima i to preko smanjenja euribora. Tako bi od ovog smanjenja mogli videti korist i dužnici u Srbiji koji imaju kredite vezane za evro. Što se tiče građana, najveći broj ovakvih kredita odnosi se na stambene kredite.

Takođe, značajan iznos kredita privredi je takođe vezan za evro, pa se može očekivati smanjenje troškova zaduživanja i preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari