Posle NBS i Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu 1Foto: Shutterstock/LarysaPol

Savet guvernera Evropske centralne banke (ECB) odlučio je da smanji referentnu kamatnu stopu na depozitne olakšice za 0,25 procentnih poena.

Nova ključna kamatna stopa za eurozonu iznosiće 3,5 odsto. Takođe, kamatna stopa na repo operacije biće smanjena na 3,65 odsto, a kamatnastopa na kreditne olakšice na 3,9 odsto.

ECB je ocenila da se inflacija kreće u skladu sa očekivanjima da će prosečna inflacija u ovoj godini biti 2,5 odsto, 2,2 odsto u sledećoj godini i 1,9 odsto u 2026.

Oni očekuju rast inflacije krajem godine, delom zbog ranijeg oštrog pada cena enegije koji će izaći iz godišnjeg obračuna.

Projekcija inflacije za 2024. i 2025. godinu je blago povećana zbog rasta cena usluga.

Što se tiče bazne inflacije (u koju nisu uračunate cene hrane i energije), ECB očekuje da ove godine iznosi 2,9 odsto, da bi sledeće pale na 2,3 odsto i na dva odsto 2026. godine.

ECN ocenjuje da je imflacija i dalje visoka zbog bržeg rasta plata, ali troškovi rada usporavaju, a delom se rast plata pokriva iz profita.

Usled slabije domaće tražnje, ECB procenjuje i da će privredni rast evrozone ove godine biti 0,8 odsto, da bi sledeće godine bio povećan na 1,3 odsto.

ECB cilja godišnju inflaciju od dva odsto i naglašava da će monetarna politika biti dovoljno restriktivna dok se inflacija ne vrati u taj okvir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari