Evropska komisija najavila šesti investicioni paket za Zapadni Balkan 1Foto: Ljiljana Bukvić/Danas

Evropska komisija najavila je danas dodatni, šesti investicioni paket za Zapadni Balkan u vrednosti od 1,2 milijarde evra, a podržaće osam novih prioritetnih projekata u oblasti vodosnabdevanja i sanitarnih usluga, tretmana otpadnih voda i železničkog saobraćaja, kao i u oblasti inovacija i zelene transformacije malih i srednjih preduzeća.

Te investicije će se sprovoditi u tesnoj saradnji sa partnerima na Zapadnom Balkanu i međunarodnim finansijskim institucijama, saopštila je Evropska komisija.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Investicioni plan za Zapadni Balkan, vredan 30 milijardi evra, daje rezultate i da je to očito iz novog paketa vrednog 1,2 milijarde evra.

„Ovaj paket treba da unapredi regionalne veze posredstvom kvalitetne infrastrukture i približi nas, što i jeste naš konačni cilj. Naši partneri na Zapadnom Balkanu grade svoju evropsku budućnost. Ove investicije, kao i neophodne reforme i pristup jedinstvenom tržištu, pripremiće privrede naših partnera za članstvo u Uniji“, dodala je ona, prenosi EU Info mreža.

Investicioni paket od 1,2 milijarde evra obuhvata 300 miliona evra bespovratne pomoći EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, kao i zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose samih država Zapadnog Balkana.

Paket je podržao Operativni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) na sednici održanoj 1. i 2. jula.

Nove prioritetne investicije potpadaju pod tri prioriteta Ekonomskog i investicionog plana: životna sredina i klima (rekonstrukcija i rehabilitacija infrastrukture vodosnabdevanja i sanitarnih usluga u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini), održivi transport (dalji rad na železničkoj infrastrukturi duž Koridora X, uz izgradnju brze pruge na deonici Beograd – Velika Plana koja će omogućiti brži protok putnika i robe u regionu), te podrška biznis sektoru (pokretanje novog instrumenta za inovacije i zelenu transformaciju preduzeća u regionu).

Ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan (2021-27) ima za cilj da podstakne dugoročni oporavak, ubrza zelenu i digitalnu tranziciju i pospeši regionalnu saradnju i približavanje EU. Usvojen u oktobru 2020, taj plan treba da mobiliše do 30 milijardi evra investicija, uključujući devet milijardi evra bespovratne pomoći EU kroz program IPA III tokom perioda od sedam godina.

Od tog iznosa, pet milijardi evra se izdvaja posredstvom WBIF, platforme pokrenute pre 15 godina, koja okuplja Evropsku komisiju, finansijske organizacije, države članice i Norvešku, u cilju unapređenja saradnje u oblasti investicija u javnom i privatnom sektoru.

EU je do sada odobrila programe koji bi trebalo da mobilišu do 17,5 milijardi evra investicija u okviru Ekonomskog i investicionog plana, uključujući 5,4 milijarde bespovratne pomoći EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari