U Poljskoj su u porastu mahinacije da se na prevaru dobiju dotacije iz evropskih fondova, a najviše su izražene među zemljoradnicima koji su u periodu od 2007. do 2013. godine od Evropske unije na raspolaganju imali 35,1 milijardu evra.

Najčešće je reč o sitnim prevarama, a ponekad zemljoradnici i nesvesno obmanjuju nadležne podacima o hektrima ili o kvalitetu zemljišta kojim raspolažu. I mada po mahinacijama evropskim sredstvima za poljoprivredu Poljska zaostaje za Italijom, Grčkom, Bugarskom i Rumunijom, činjenica je da je, prema rečima Slavomira Pivovarčika iz Generalnog tužilaštva Poljske, tokom 2012. godine zabeleženo 1.812 pokušaja da se dobiju dotacije na prevaru, dok je 2010. godine takvih pokušaja bilo oko 1.500. Oko 80 odsto tih prevara odnosi se na dotacije za poljoprivredno zemljište.

Poljska po mahinacijama oko dotacija iz budžeta za zajedničku poljoprivrednu politiku Unije ipak daleko zaostaje za Italijom i Grčkom, gde su se dotacije tražile čak i za vešto izrađene makete maslinjaka, ili za neobično dugovečne krave koje su davale mleko nekoliko puta duže od krava u ostalim zemljama EU. Po mahinacijama Poljska „kaska“ i za Rumunijom i Bugarskom. Ipak, svake godine pred sudove u Poljskoj stigne više od 100 optužnica da je novac iz zajedničke evropske kase uzet na prevaru, a Evropska komisija je proletos optužila zvaničnu Varšavu da ne kontroliše kako treba program dotacija za selo i zatražila je da se vrati 80 miliona evra.

Prema novom izveštaju Generalnog tužilaštva, najčešće je reč o sitnim prevarama, kada zemljoradnici falsifikuju dokumente kako bi dobili veće neposredne dotacije. Ima, međutim, i velikih mahinacija, poput one kada je jedna revizorska agencija naplaćivala po 1.500 evra za izmišljene procene zemljoradničkih imanja pokušavajući da na prevaru iz evropskih fondova izvuče pet miliona evra. Najviše prevara otkriva Agencija za modernizaciju i restrukturisanje poljoprivrede, koja je prošle godine sprovela 74.000 kontrola zemljoradnika koji primaju dotacije. „Često se dešava da zemljoradnik nesvesno obmane Agenciju u koju kategoriju spada njegovo poljoprivredno zemljište ili kolika je njegova površina“, rekao je tužilac Pivovarčik.

Poljski analitičari upozoravaju da se s obzirom na količinu novca koji se iz kase u Briselu sliva u poljska sela na udaru kritike našao pristup vlade da bi trebalo povući što više novca iz EU, a o mahinacijama će se misliti kasnije. Ekonomisti ističu da su mnogi programi, recimo Mladi poljoprivrednik, zasnovani na tako labavim kriterijumima da do dotacija mogu da dopru i ljudi koji nemaju nikakve veze za poljoprivredom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari